Grafieken: Vraag en aanbod in de zilvermarkt

Vaak worden de ‘fundamentals’ voor zilver aangehaald als reden om in dit edelmetaal te beleggen. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen? Goudstandaard plaatste vandaag twee grafieken die de wereldwijde vraag naar en het totale aanbod van zilver in kaart brengen. Die grafieken willen we onze lezers niet onthouden. Ze laten verschillende trends in de zilvermarkt zien die we apart zullen bespreken.

Zilvermarkt groeit

Beleggen in zilver is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dat zien we terug aan de toename in het totale aanbod en de totale vraag naar het edelmetaal.Tussen 2003 en 2012 steeg de totale omvang van de zilvermarkt van ongeveer 900 naar 1.050 miljoen troy ounce. Het extra aanbod kwam vrijwel volledig van de zilvermijnen, terwijl de extra vraag grotendeels voor rekening komt van beleggers.

Mijnbouwproductie

Onderstaande grafiek laat zien dat de mijnbouwproductie van zilver in tien jaar tijd is toegenomen van minder dan 600 naar 787 miljoen troy ounce. Veel zilvermijnen hebben de afgelopen jaren hun productie opgeschroefd, omdat de winstgevendheid van deze activiteit door de stijgende zilverprijs behoorlijk is toegenomen. Van een dreigend zilvertekort is geen sprake, want de trend van de afgelopen jaren laat nog geen teken van zwakte zien. Ook hebben veel zilvermijnen nog genoeg reserves die ze aan kunnen boren, zeker als de zilverprijs in de toekomst weer stijgt.

Wereldwijde aanbod zilvermarkt

Mijnen produceren vanaf 2003 steeds meer zilver (Bron: Goudstandaard)

Industriële vraag daalt

De tweede grafiek van Goudstandaard laat zien uit welke componenten de vraag naar zilver bestaat. Anders dan je misschien zou verwachten is de industriële vraag in de zilvermarkt de laatste jaren juist afgenomen, ondanks het feit dat zilver volop gebruikt wordt in zonnepanelen, batterijen en printplaten. De daling van de vraag is enerzijds te verklaren door een matig herstel van de wereldeconomie (vraaguitval) en anderzijds doordat de industrie uit kostenbesparing minder zilver gebruikt dan in het verleden.

Beleggers kopen meer zilver

De oranje band in onderstaande grafiek laat zien hoeveel miljoen troy ounce zilver als belegging aangemerkt kan worden. Dit is een verzameling van de productie van zilveren munten, medailles en zilverbaren. De cijfers van het Silver Institute laten zien dat er in 2003 nog ongeveer 120 miljoen troy ounce als belegging van de markt werd gehaald en dat het aandeel in 2012 was toegenomen tot bijna 300 miljoen troy ounce.

Wereldwijde vraag zilvermarkt

Beleggers kopen meer zilver, industriële vraag daalt (Bron: Goudstandaard)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *