isis-goldcoins2Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

ISIS heeft een nieuwe video gelanceerd waarin ze promotie maakt voor haar gouden en zilveren munten. In de video wordt het een en ander verteld over ons geldsysteem en hoe dat geëvolueerd is van geld op basis van gouden en zilveren munten naar fiatgeld dat door de overheid wordt uitgegeven en dat waarde ontleend aan de status van wettig betaalmiddel. De makers van de video beschuldigen de Amerikaanse overheid van confiscatie, omdat ze met de Gold Reserve Act van 1934 een verbod instelde op het bezit van goud. Ook werd de dollar toen gedevalueerd ten opzichte van goud, volgens ISIS een vorm van diefstal.

In de video worden de nieuwe gouden en zilveren munten van ISIS gepresenteerd, munten die vorig jaar november al werden aangekondigd en die in de zomer ook voor het eerst in het echt gespot werden. De gouden dinar is een muntstuk met een gewicht van 4,25 gram en een zuiverheid van 21 karaat goud, deze munt is bij de huidige goudprijs ongeveer $139 waard. Volgens ISIS zal deze gouden munt nooit waardeloos worden, in tegenstelling tot papiergeld.

De gouden munt vertegenwoordigt een relatief hoge waarde en zal daarom niet vaak gebruikt worden in het reguliere betalingsverkeer. Daarom brengt ISIS ook drie verschillende zilveren ‘dirham’ en twee koperen ‘fulus’ munten in omloop. Deze munten hebben een verschillend gewicht en daarmee een verschillende waarde.


The Rise of the Khilafah and the Return of the… door golddinar

Terug in de tijd

Het is de vraag hoe de terreurgroep deze munten in omloop wil brengen. Er staat geen nominale waarde op de munt, dus we nemen voor het gemak aan dat ze voor de intrinsieke waarde verhandeld worden. Dat betekent dat men voor iedere transactie de actuele prijzen van goud, zilver of koper moet raadplegen, prijzen die naar alle waarschijnlijkheid toch in dollars bijgehouden worden. Een vrij omslachtig proces. Daar komt bij dat het moeilijk is om kleine bedragen om te wisselen, vanwege de rigiditeit van dit systeem met slechts drie verschillende munten.

We geven dit monetaire experiment van ISIS weinig kans van slagen, omdat papiergeld een makkelijker rekenmiddel is dat soepeler circuleert dan munten met uitsluitend intrinsieke waarde. We zien de introductie van deze nieuwe munten vooral als een protest tegen het dollarsysteem, dat de Verenigde Staten al decennia lang in staat stelt boven haar stand te leven.

De terugkeer naar gouden en zilveren munten is vooral een stap terug in de tijd, het is een barbaars ruilmiddel dat veel minder gebruiksvriendelijk en efficiënt is dan op vertrouwen gebaseerd geld. De gouden en zilveren munten zullen uit circulatie gedreven worden als er een gemakkelijker alternatief voorhanden is. De wet van Gresham schrijft voor dat het overgewaardeerde geld het ondergewaardeerde geld uit de markt drukt. Het ondergewaardeerde geld wordt opgepot zo lang als de onderwaardering blijft bestaan.

Het zal voor ISIS geen gemakkelijke opgave zijn om binnen haar invloedssfeer de gouden, zilveren en koperen munten te herintroduceren als het nieuwe geld.

isis-goldcoins

De video laat zien hoe de gouden dinars gemaakt worden

isis-goldcoins3