Goudsector wil onafhankelijke fixing goudprijs

Volgens de World Gold Council (WGC) wil de goudsector de fixing van de goudprijs in handen brengen van een onafhankelijke organisatie, waarbij er tevens meer transparantie moet komen in de totstandkoming van de fix. Eerder deze week organiseerde de WGC een meeting met belangrijke spelers in de goudsector, met als onderwerp de meer dan honderd jaar oude goudprijs fixing. In totaal waren er 34 verschillende partijen bij het overleg betrokken, waaronder producenten, smelterijen en centrale banken.

De goudprijs fixing wordt op dit moment gedaan door vier banken, die telefonisch doorgeven hoeveel goud ze willen kopen of verkopen bij een bepaalde goudprijs. De voorzitter van de fixing stelt een prijs voor, waarna de banken hun orders doorgeven. Dit proces gaat door totdat er een prijs gevonden wordt waarop de vraag en het aanbod in evenwicht zijn. Het probleem met deze methode is dat banken ten behoeve van de fixing orders doorgeven die niet werkelijk uitgevoerd worden en dat de fix dus gebaseerd is op niet-bestaande transacties.

Volgens Natalie Dempster, die als vertegenwoordiger van een groep centrale banken aanwezig was bij deze meeting, moet er betere data gebruikt worden voor de fixing. “We moeten goed zichtbaar maken wat er tijdens de fixing verhandeld wordt. Toen de fixing werd geintroduceerd hadden we daar de technologie nog niet voor”, zo licht ze toe tegenover Bloomberg.

Nieuwe fixing goudprijs

Handelaren in de goudmarkt zijn tevreden over het gemak dat de fixing brengt voor grote transacties. Het is een goed referentiepunt. Economen en academici zijn echter van mening dat de huidige fixing onvoldoende transparant is en daardoor gevoelig is voor manipulatie van de koers.  In juni kreeg Barclays nog een hoge boete voor het manipuleren van de fixing, waardoor klanten direct benadeeld werden.

De nieuwe fixing van goud moet volgens de WGC gebaseerd worden op daadwerkelijk uitgevoerde transacties in een zeer liquide goudmarkt. De fixing moet een weerspiegeling geven van de prijs waarvoor fysiek goud geleverd kan worden, zo schrijft de organisatie in een persverklaring.

Marktpartijen willen nieuwe goudprijs fixing met grotere transparantie

Marktpartijen willen nieuwe goudprijs fixing met grotere transparantie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders