De goudprijs kan eind dit jaar een niveau van $1.700 tot $1.900 per troy ounce bereiken, zo verwacht goudkenner Robert McEwen. Volgens de goudkenner, die al jarenlang in de goudmijnsector actief is, zullen spaarders en beleggers door een combinatie van factoren in toenemende mate hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Hij verwacht dat er meer twijfel zal ontstaan over de stabiliteit van verschillende valuta en over de houdbaarheid van de enorme staatsschulden.

mcewenNaast deze factoren speelt ook de negatieve rente en de onzekerheid over de stabiliteit van de bankensector een rol van betekenis. Daardoor zullen beleggers vaker goud overwegen als alternatieve veilige haven. Daarover zei hij het volgende tijdens een goudconferentie in Colorado Springs:

“Goud is een vorm van geld zonder tegenpartij risico. Het is een waardeopslag die al duizenden jaren mee gaat. Het grootste argument tegen goud kopen was dat het geld kost om op te slaan. Maar nu kost het je geld om geld bij de bank te stallen.”

Goudprijs naar $1.900

De 66-jarige Robert McEwen maakte jaren geleden de overstap van de financiële wereld naar de goudmijnsector. Hij werkte in het verleden voor Goldcorp en wist de winstgevendheid van dat bedrijf in die periode flink te verbeteren. Inmiddels geeft hij leiding aan zijn eigen goudmijnbedrijf McEwen Mining.

Het is niet voor het eerst dat McEwen een zeer positief koersdoel geeft voor goud. Ook in 2009 en 2011 had hij al zeer hoge verwachtingen van het edelmetaal. In 2011 bereikte de goudprijs een recordhoogte van ongeveer $1.920 per troy ounce, maar daarna ging de prijs ook weer omlaag. Dit jaar is de goudprijs al met 24% gestegen, maar volgens de goudkenner kan de prijs van het edelmetaal nog veel verder stijgen:

“Er zijn veel meer mensen betrokken in de goudmarkt dan ooit tevoren. Er is sprake van massapsychologie. Er zijn nu ook veel meer redenen om je zorgen te maken dan in het verleden en er zal een keer iets gebeuren dat de markt zal opschudden.”

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor fysiek edelmetaal