India verhoogt marges op goudcontracten

India wil speculatie op de termijnmarkt voor goud terugdringen en heeft daarom de margeverplichtingen sterk opgeschroefd. Speculanten die op de Multi Commodity Exchange (MCX) een contract voor 1 kilo goud willen afsluiten moeten vanaf maandag 330.000 roepie (~$4.900) inleggen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de huidige margeverplichting van 130.000 roepies. Dat schrijft Reuters vandaag.

De hogere importheffing heeft als doel speculanten af te weren en de volatiliteit van de goudprijs omlaag te brengen. Door de hogere marges kunnen speculanten minder posities inkopen dan normaal. Konden ze voorheen met 330.000 roepies een future kopen voor meer dan 2 kilo goud, vanaf volgende week is dat nog maar één kilogram.

Speculanten

De Multi Commodity Exchange registreerde in augustus een dagelijks handelsvolume van gemiddeld 28,8 ton goud, waarvan het grootste gedeelte voor rekening komt van speculanten. Volgens Gnanasekar Thiagarajan van Commtrendz Research zal de hogere margeverplichting de volatiliteit van de goudprijs terugdringen. Hij denkt dat het handelsvolume door de hogere verplichte inleg met 25 tot 30 procent kan zakken. Speculanten kochten de laatste tijd meer goudcontracten vanwege de waardedaling van de roepie.

gold-stack-bars

Indiase grondstoffenbeurs MCX verhoogt margeverplichting goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.