Goud en zilver report (Week 8)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €1.079,22 naar €1.056,43 per troy ounce (-2,11%), terwijl de prijs van een kilo zilver in een week tijd van €489,75 naar €458,77 zakte (-6,33%).De prijsdaling van beide edelmetalen is opvallend, aangezien er de afgelopen week veel te doen is geweest om Griekenland. Het land wil meer gunstige voorwaarden afdwingen bij haar schuldeisers, maar die bleken niet bereid veel water bij de wijn te doen. Zowel bij Dijsselbloem (Eurogroep) als bij Wolfgang Schauble (Duitse minister van Financiën) kreeg Griekenland niet waar ze op gehoopt had.

Vrijdag werd een akkoord bereikt, dat eigenlijk niet veel meer is dan hete vooruitschuiven van de problemen. De Griekse regering moet maandag een programma met hervormingen presenteren, zodat het land nog vier maanden vooruit kan met noodleningen uit Europa. Wat er daarna gaat gebeuren, dat blijft volstrekt onduidelijk.

goudprijs-22feb2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-22feb2015

Zilverprijs in euro per kilogram

De daling van de goudprijs van vrijdag houdt waarschijnlijk verband met het bereiken van dit akkoord, maar wat de aanleiding is geweest voor de grotere koersdaling op dinsdag weten we niet. En terwijl goud en zilver in prijs daalden lieten de aandelenbeurzen een kleine stijging zien. De AEX won afgelopen week een procent en de Amerikaanse S&P 500 ging op weekbasis 0,6% omhoog. De olieprijs (WTI) daalde afgelopen week weer richting de $50 per vat, terwijl de Europese Brent olie beduidend duurder blijft met een prijs van ongeveer $60 per vat.

Nieuws uit de goudmarkt

De afgelopen week was er heel veel nieuws uit de goudmarkt. Goudanalist Philip Klapwijk zei een aantal interessante dingen over de Chinese goudmarkt en de rol van de Shanghai Gold Exchange, India schrapte een importverbod voor gouden munten, miljardairs als Paulson en Soros verkochten eind vorig jaar een deel van hun aandelen in goudmijnen en de LBMA gaf meer details over de nieuwe goudprijs fixing die vanaf 20 maart ingevoerd wordt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders