Barrick Gold neemt Randgold Resources over

Het Canadese mijnbouwbedrijf Barrick Gold wil haar Britse concurrent Randgold Resources overnemen en is bereid $18 miljard op tafel te leggen om het grootste goudmijnbedrijf ter wereld te kunnen worden. Met een gezamenlijke productiecapaciteit van 6,5 miljoen troy ounce goud per jaar kan Barrick Gold haar Amerikaanse concurrent Newmont Mining van de troon stoten als grootste producent van het edelmetaal.

De overname wordt geheel met aandelen gefinancierd, waarbij de aandeelhouders van Randgold Resources 33,4% van het gefuseerde mijnbouwbedrijf in handen krijgen. Het bedrag waarvoor Barrick Gold haar Britse concurrent wil overnemen komt neer op ongeveer £49 per aandeel, vergelijkbaar met de slotkoers van afgelopen vrijdag. Toen het laatste nieuws van de geplande overname bekend werd steeg de waarde van het aandeel Randgold met 3,8% naar £51,12.

Overname Randgold door Barrick Gold

De twee mijnbouwbedrijven zijn al drie jaar in gesprek over een mogelijke samenvoeging, maar de laatste negen maanden is er intensief overleg gevoerd over hoe deze twee giganten in de goudmijnsector hun krachten kunnen bundelen. Volgens de Financial Times hebben de topmannen van beide bedrijven dertig dagen samen doorgebracht om alle mogelijke problemen en pijnpunten te bespreken.

Volgens John Thornton, directeur van Barrick Gold, wordt met deze overname de grootste verzameling van zogeheten ‘Tier 1’ goudmijnen bij elkaar gebracht. Daarover zei hij het volgende:

“Er worden geen premies betaald voor deze overname, omdat we sterk geloven in de kans om met ons gedisciplineerde management en onze gecombineerde bezittingen een significante waarde toe te voegen voor de aandeelhouders, waarbij we ons kunnen richten op een winstgevende groei.”

Als onderdeel van deze deal zal het Chinese Shandong Gold voor $300 miljoen aan aandelen van Barrick Gold kopen. Daarmee krijgt een van de grootste mijnbouwbedrijven van China een substantieel belang in dit nieuwe fusiebedrijf. Tegelijkertijd zal Barrick Gold voor hetzelfde bedrag aandelen van Shandong Mining kopen, een onderdeel van Shandong Gold.

Met de overname van Randgold Resources zal haar notering aan de Britse aandelenmarkt verdwijnen, want het aandeel van Barrick Gold zal uitsluitend op de Amerikaanse en Canadese beurzen verhandeld worden.

Goudmijnsector onder druk

De daling van de goudprijs sinds het begin van dit jaar heeft de goudmijnsector verder onder druk gezet. Een lagere winstmarge betekent dat beleggers momenteel minder geïnteresseerd zijn om geld te investeren in goudmijnen. Dat zien we ook in het koersverloop van beide aandelen, want sinds het begin van dit jaar is het aandeel van Barrick Gold met 25% in waarde gedaald, terwijl de aandelen van Randgold 34% minder waard zijn geworden. Een staking in een van de grootste goudmijnen zette de beurswaarde van Randgold dit jaar verder onder druk.

In vergelijking met de goudprijs doen de goudmijnaandelen het dit jaar beduidend slechter. In dollars gemeten is fysiek goud op het moment van schrijven 8,5% goedkoper dan aan het begin van dit jaar, in euro’s is de prijs van het edelmetaal sinds de jaarwisseling met 6,3% gedaald.

Beleggen in goudmijnen brengt meer risico met zich mee dan beleggen in fysiek goud, maar kan tegelijkertijd ook veel meer rendement opleveren op het moment dat de goudprijs stijgt. De winstmarge van een goudmijn neemt naar verhouding veel sneller toe bij een prijsstijging van het edelmetaal, waardoor ook de waarde van het aandeel flink kan toenemen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders