Premie op fysiek goud in India stijgt naar 20%

De goudprijs op de wereldwijde markt daalt weer, maar dat is zeker niet het geval op de Indiase goudmarkt. Door een krap aanbod en door steeds hogere importheffingen betalen Indiërs steeds hogere premies om fysiek goud te bemachtigen. Normaal gesproken loopt de premie op goud in India in de pas met de importheffing, maar daar is sinds oktober absoluut geen sprake meer van. In augustus werd de importheffing op fysiek goud voor het laatst verhoogd (van 8% naar 10%), maar sinds oktober is er een ware ontkoppeling zichtbaar. De volgende grafiek van Chartsrus.com brengt deze ontwikkeling duidelijk in beeld.

Premie op goud in India

Premie op goud in India is sinds oktober explosief gestegen (Bron: Chartsrus.com)

Premie op goud explosief gestegen

In september viel de druk op de Indiase goudmarkt opeens weg, nadat de regering meer duidelijkheid gaf over het omstreden importquotum. Dit effect bleek van korte duur, want een maand later begon de premie alweer te stijgen. Terwijl de goudprijs in dollars vrijwel nergens heen ging begon die in India sterk te stijgen. Alleen in oktober liep de premie op van 10% naar meer dan 20% boven de spotprijs.

Door de stijgende premie op goud en de zwakke roepie klimt de goudprijs in India naar recordhoogte. De gele lijn op bovenstaande grafiek laat de Indiase goudprijs zien. Merk op dat die prijs veel hoger is dan de goudprijs in dollars (grijze lijn) en de directe conversie van die prijs naar Indiase roepies (blauwe lijn). Het verschil tussen de blauwe en de gele lijn is de premie die Indiërs bij de juwelier of goudhandelaar aftikken.

India voert ‘War on Gold’

De Indiase regering probeert aankopen van goud te ontmoedigen, omdat die de waarde van de roepie onder druk zetten. Door massale import van goud rapporteert India een structureel tekort op de betalingsbalans. De Indiase regering en de centrale bank proberen goud te ontmoedigen met hogere importheffingen, importquota en een compleet verbod op de import van gouden munten.

Premie op fysiek goud in India stijgt naar 20%

Premie op fysiek goud in India stijgt naar 20%

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Premie op fysiek goud in India stijgt naar 20%

 • 19 november 2013 om 15:10
  Permalink

  Hij zat er weer aan te komen Frank .Binnen 3 maand 25 procent? ja die voorspelling durf ik wel weer te maken mvg Marcel

  Beantwoorden
  • 19 november 2013 om 17:57
   Permalink

   Zijn dit dan de eerste tekenen van een ontkoppeling in de goudmarkt? Of is dit allemaal terug te leiden tot de importbeperkende maatregelen van de overheid?

   Beantwoorden
   • 19 november 2013 om 19:35
    Permalink

    Wat voor spel er gespeeld wordt ?Ik weet wel dat de stijging voor papiergoud 69 x per iedere echte hoeveelheid niet te houden is .En hoe goedkoper het goud hoe eerder een lege comex .Straks staan ze achter in de rij met hun papieren claims .En in India daar smokkelen ze lekker door.mvg Marcel

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders