Goud en zilver report (Week 42)

De goudprijs bleef afgelopen week vrijwel onveranderd, terwijl de zilverprijs weer wat naar beneden ging. De prijs voor een troy ounce goud bewoog van €969,11 naar €970,59 (+0,15%), terwijl de zilverkoers van €442,81 naar €435,27 zakte (-1,7%). De dollar verloor weer wat terrein tegenover de euro, aangezien de goudprijs in dollars een grotere stijging liet zien van $1.223,20 naar $1.238,29 per troy ounce (+1,23%). De prijs van een troy ounce zilver zakte in dollars van $17,39 naar $17,27, een verlies van 0,7%.

Afgelopen woensdag schoten de financiële markten even in de stress, met grote verliezen op de beurzen tot gevolg. De grote koersdaling leverde kortstondig een vlucht op richting het edelmetaal, want de goudkoers steeg naar het hoogste niveau in vier weken tijd. De onrust was van korte duur, want vrijdag durfden beleggers alweer in te stappen en werd een deel van het verlies van woensdag gecompenseerd.

goudprijs-19okt2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-19okt2014

Zilverprijs in euro per kilo

Goud/zilver ratio

Beleggers spreken de laatste tijd een sterke voorkeur uit voor goud, want de goud/zilver ratio is sinds het begin van 2010 niet meer zo hoog geweest als nu. Een ratio van meer dan 70:1 is overigens niet uitzonderlijk hoog, want in de afgelopen twintig jaar stond de ratio drie keer boven de 80. Vergeleken met het gemiddelde over de afgelopen vijf of tien jaar is zilver momenteel wel relatief goedkoop.

gold-vs-silver-etf-holdings

Goud/zilver ratio naar hoogste niveau sinds begin 2010

First Majestic stopt verkoop zilver

De daling van de zilverprijs blijft niet zonder gevolgen. Het mijnbouwbedrijf First Majestic maakte deze week bekend de verkoop van zilver te staken. Met de huidige zilverprijs is het volgens First Majestic niet meer interessant zilver op de markt te brengen. Het is een riskant besluit, want als de zilverprijs nog verder daalt zal de mijn het zilver in de nabije toekomst met een nog groter verlies moeten verkopen. De productie blijft nog wel draaien, zodat er een voorraad zilver opgebouwd wordt die later (hopelijk tegen een betere prijs) verkocht kan worden. Lees verder op de nieuwspagina van Goudstandaard.

‘Spaarders gaan betalen’

Als het aan verschillende Europese en Amerikaanse banken ligt gaan vermogende spaarders, zoals beleggingsfondsen en pensioenfondsen, voortaan betalen voor euro’s die ze bij de bank parkeren. Het is een reactie op de negatieve depositorente van de Europese Centrale Bank, het tarief dat banken betalen om tegoeden in euro’s te parkeren bij de centrale bank.

Op dit moment betalen banken een tarief van 0,2% om geld te stallen bij de ECB, een maatregel die de centrale bank heeft ingevoerd om het parkeren van reserves te ontmoedigen.

Spaarders die miljoenen op een bankrekening hebben staan krijgen daar al (vrijwel) geen rente meer op. Deze vorm van financiële repressie moedigt vermogende mensen aan geld om te zetten in andere beleggingen. Credit Suisse heeft aan haar klanten kenbaar gemaakt negatieve rentes toe te passen op alle valuta en ook HSBC zou dat volgens ingewijden van plan zijn, zo schrijft NU.nl.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders