Goud niet aan te slepen door referendum Italië

Het Italiaanse referendum en de daling van de goudprijs zorgen voor extra drukte in de goudhandel. Bij goudhandelaren als Goudstandaard en Hollandgold kwamen er het afgelopen weekend aanzienlijk meer bestellingen binnen dan normaal. “De drukte is vergelijkbaar met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van een maand geleden en het Brexit referendum van afgelopen zomer”, zo verklaarde Menno Brandsma van Hollandgold tegenover Marketupdate. “Veel klanten zien dit als een moment om in te stappen of om wat bij te kopen”.

De daling van de goudprijs naar het laagste niveau in tien maanden was voor veel beleggingsfondsen reden om edelmetaal van de hand te doen, terwijl particulieren het juist als een moment zien om te kopen. “Het afgelopen weekend verkochten we zeker drie keer zoveel goud en zilver als normaal”, zo verklaarde Sander Noordhof van Goudstandaard tegenover Marketupdate.

Goudprijs lager

De goudprijs zit sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een dalende trend, vooral als gevolg van een sterkere dollar en een stijging van de rente. Het Italiaanse referendum heeft die trend niet kunnen doorbreken, want de goudprijs zakte maandagochtend uiteindelijk met 0,9% naar €1.091,50 per troy ounce en €35.125 per kilogram.

De verwachting van een oplopende inflatie is voor veel beleggingsfondsen reden om veilige havens als goud en staatsobligaties te verlaten en hun positie in aandelen uit te breiden. In de maand november verdampte er $1,7 biljoen aan waarde uit staatsobligaties en moesten goud-ETF’s tientallen tonnen goud liquideren. Tegelijkertijd zien particulieren de kans om tegen een lagere prijs goud te kopen.

goudprijs-5dec16-new

Italiaans referendum en daling goudprijs stimuleren vraag naar het edelmetaal (Grafiek via Goudstandaard)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *