Newmont Mining schrijft $2 miljard af op goudmijnen

Het mijnbouwbedrijf  Newmont Mining heeft een grote afschrijving gedaan op twee van haar goudmijnen. Daardoor liet het bedrijf in het tweede kwartaal een verlies van $2 miljard, omgerekend $4,06 per aandeel. Dat is meer dan het verlies van $1,93 miljard die goudproducent Goldcorp afgelopen donderdag bekendmaakte. Nog niet zo lang geleden moest een derde grote goudproducent, AngloGold Ashanti, ruim $2 miljard afschrijven op haar bezittingen.

Lagere goudprijs

Alle goudmijnen worden getroffen door hetzelfde probleem, namelijk de scherpe daling van de goudprijs. Ook koper, bijproduct van een groot aantal goudmijnen, is de afgelopen maanden een stuk goedkoper geworden. De daling van de goudprijs bracht Newmont Mining tot het besluit om waarde af te schrijven van twee Australische mijnen en van de voorraden goud en koper.

Newmont Mining gaf in een toelichting aan dat ze haar bezittingen gewaardeerd heeft conform een lange-termijn goudprijs van $1.400 per troy ounce en een koperprijs van ongeveer $6 per kilo. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.325 per troy ounce, lager dan de prijs die Newmont Mining hanteerde voor de waardering van haar bezittingen. Dat betekent dat nog meer afschrijvingen mogelijk zijn, indien de prijs van goud nog langer op het huidige niveau blijft.

Kosten verlagen

Ook de productiekosten spelen een rol in de waardering van de bezittingen. “Vanaf dit punt zou een afschrijving voornamelijk het gevolg zijn van een verandering in de grondstoffenprijzen, maar als we een substantiële verandering in onze operationele kosten kunnen bereiken dan kan dat ook de waardering beïnvloeden”, aldus Gary Goldberg (CEO van Newmont Mining).

Veel goudmijnen werden door de daling van de goudprijs gedwongen te snijden in de kosten. Ook Newmont Mining heeft daar volgens Goldberg grote stappen in gezet:

“We hebben actie ondernomen tegen de volatiliteit die we vandaag de dag waarnemen. Tegelijkertijd geloven we dat de lange-termijn vooruitzichten voor de vraag naar koper en goud positief zijn. We hebben onze uitgaven in de eerste helft van 2013 met $263 miljoen teruggebracht, een daling van 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onze investeringen in kapitaalgoederen hebben we in de eerste zes maanden van dit jaar met $458 miljoen weten terug te brengen, een daling van 29% ten opzichte van een jaar geleden.”

Newmont Mining realiseerde in het tweede kwartaal van dit jaar een kostprijs van $1.548 per troy ounce goud. Dat is inclusief een risicopremie voor een prijsdaling van goud. Zonder die premie waren de all-in sustaining costs $1.136 per troy ounce. Dat is ongeveer 10% minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, aldus Goldberg. Newmont Mining verwacht haar doelstelling voor 2013 – een productie van 4,8 tot 5,1 miljoen troy ounce goud en 150 tot 170 miljoen pond koper – te halen. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een hogere productiviteit in haar goudmijn in de Amerikaanse staat Nevada en de start van de productie in een nieuwe goudmijn in Ghana.

Bron: Kitco

Newmont Mining Nevada

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders