Een relatief sterke dollar en stijgende aandelenkoersen zetten de goudprijs verder onder druk. De hele week bleef de prijs dalen en een einde aan de daling lijkt voorlopig ook nog niet in zicht te zijn. Dat suggereert althans een enquete die Kitco hield onder speculanten, handelaren, banken en vermogensbeheerders. Van de 28 ondervraagde deelnemers hielden 17 rekening met een verdere prijsdaling. Negen deelnemers hielden rekening met een stijging van de goudprijs, twee ondervraagden wisten het nog niet.

De goudprijs zakte in een week tijd van €1.114,51 naar €1059,64 per troy ounce (-4,9%), terwijl de zilverprijs met 5,7% zakte van €590,56 tot €556,91. In dollars zakte de goudprijs van $1.448,72 naar $1.359,53 per troy ounce (-6,15%) en ging de zilverprijs van $23,88 naar $22,23 (-6,9%). Hieruit kunnen we opmaken dat de dollar weer iets aansterkte tegenover de euro ($1,2833).

Van ETF naar fysiek goud

De afnemende populariteit van ETF’s is een teken aan de wand voor de ‘bull market’ in goud. Beleggers wantrouwen de fondsen die alleen een contractuele verplichting kunnen afgeven en kiezen steeds vaker voor persoonlijk bezit van fysiek goud. De World Gold Council bracht afgelopen donderdag verslag uit van de goudmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. Grafieken uit dat rapport lieten zien dat ETF’s wereldwijd voor het eerst minder goud in bezit hadden dan de vorige periode. Sinds 2003 is de omvang van goud-ETF’s explosief gestegen, nu lijkt de trend weer te keren. Niet verwonderlijk, want met een goudprijs die bijna 30% onder het all-time high van $1.920 per troy ounce staat is het voor sommigen moeilijker positief te blijven. Alleen dit jaar zakte de goudprijs al met 18,6% in dollars en 16,2% in euro’s. Beleggers die de afgelopen maanden uit goud en in aandelen stapten werden daarvoor rijkelijk beloond. Ook een shortpositie op goud legde de afgelopen maanden geen windeieren.

De daling van de goudprijs ontmoedigt beleggers om long te gaan op goud-ETF’s als het GLD. De populariteit van dit soort goudfondsen is de laatste maanden sterk afgenomen, getuige de uitstroom van goud uit het GLD fonds. We hebben de cijfers van het GLD fonds erbij gepakt en meegenomen in onze eigen grafiek. De stand van zaken zag er afgelopen vrijdag zo uit:

De goudvoorraad van het GLD is deze maand al 35 ton kleiner geworden!

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Nieuws

Afgelopen week plaatste Quartz een interessant artikel over de export van goud uit de VS naar Zuid-Afrika. Ongeveer 20 ton ruw goud (waarschijnlijk sloopgoud) werd per vliegtuig overgebracht naar het Afrikaanse land dat in het verleden nog de allergrootste producent en exporteur van goud was. Zuid-Afrika produceerde in 2012 nog 170 ton goud, goed voor een vijfde plaats op de werelranglijst. Waarom heeft Zuid-Afrika goud nodig als het zoveel goud in de grond heeft zitten? Kan het zo zijn dat de South African Mint goud heeft ingekocht om de productie van Krugerrand munten op te schroeven? Sinds de prijsdaling van april zijn de premies op Krugerranden veel sterker gestegen dan op andere gouden munten zoals de Canadese Maple Leaf. We hebben geen feiten om deze analyse te onderbouwen, maar het kan zeker een geldige verklaring zijn. Of we er ooit achter zullen komen….

Dan is er nog wat nieuws uit India. De regering van dit land voert haar strijd tegen goud op door een alteatief te bieden voor het gele metaal. Een staatsobligatie met inflatiecorrectie moet spaarders en beleggers beschermen tegen de permanente waardedaling van de roepie. Het is de vraag of dat gaat werken, want goud heeft als bijkomend voordeel dat je er mooie sieraden van kunt maken.

Grafieken lezen…

De analist die op YouTube door het leven gaat als ‘daytradeshow’ plaatste gisteren weer een interessante video op zijn eigen blog. Hij zag onderstaande grafiek op Jesse’s Café Américain. De grafiek suggereert dat de huidige prijsontwikkeling van goud (blauwe lijn is oktober 2012 t/m mei 2013) veel gelijkenis toont met de prijsontwikkeling van goud in het jaar 1976. Maar is dat ook zo? In hoeverre is er ‘gemanipuleerd’ met dit soort grafieken, met als doel het publiek te overtuigen om nu goud te kopen….

Ontwikkeling goudprijs lijkt sterk overeen te komen met 1976…

…. maar is dat wel de juiste voorstelling van zaken?