Volgens Turd Ferguson is de stroom van goudbaren uit de LBMA richting Azie eerder al op gang gekomen, maar begint deze nu in omvang toe te nemen. Het fysieke metaal wordt volgens verschillende bronnen opgevraagd uit de kluizen van het LBMA systeem en overgebracht naar een of meerdere niet nader gespecificeerde Aziatische landen. Als dit bericht op waarheid berust zal dat op den duur ook implicaties hebben voor de handel op de LBMA. Het goud dat daar ligt opgeslagen wordt namelijk ook weer uitgeleend aan andere partijen, het zogenaamde goud leasing. Wordt er fysiek goud uit de kluis opgevraagd en niet meer teruggebracht, dan heeft de LBMA minder speelruimte om goud uit te lenen aan verschillende marktpartijen. De gouddekking voor het uitgeleende goud neemt af.

Van 400 troy ounce ‘Good Delivery’ naar 1 kilo goudbaar

Het bericht dat de goudbaren van de LBMA worden omgesmolten naar 1 kilo goudbaren roept ook de nodige vragen op. De 400 troy ounce ‘Good Delivery’ baren zijn namelijk inteationaal gestandaardiseerd voor grote goudtransacties tussen landen. Waarom zou men dan de moeite nemen om deze grote baren van ongeveer 12,5 kilogram om te smelten naar kleinere baren van 1 kilogram? Volgens Turd Ferguson komen deze nieuwe 1 kilo goudbaren in een kluis terecht en zijn ze dus niet bestemd voor directe verkoop aan bijvoorbeeld particulieren of industriële afnemers. Het goud zal waarschijnlijk ook niet op korte termijn terugkeren naar de LBMA, want daar moeten ze weer als 400 troy ounce goudbaar worden aangeleverd. Het zou onlogisch zijn om het goud om te smelten naar 1 kilo baren met een nieuw stempel als deze binnen afzienbare termijn weer terug zouden keren naar de kluizen van het LBMA systeem.

Theorie: Zijn de 1 kilo goudbaren bestemd voor een ander handelsplatform?

Deze twee gegevens (het omsmelten van de ‘Good Delivery’ naar 1 kilo goudbaren en het opslaan van deze nieuwe baren in een kluis) kunnen wijzen op de groei van een nieuw Aziatisch handelsplatform, een alteatief voor de goudhandel op de LBMA en de COMEX. Vorige week schreven we al over de Singapore Mercantile Exchange (SMX), een nieuwe beurs waar goudcontracten in dollars verhandeld kunnen worden. Deze beurs, die ook toegankelijk is voor de financiële markten in Europa en Amerika, stelt handelaren in staat om zogeheten E-Gold contracten te verhandelen die zijn gebaseerd op goudbaren van 1 kilogram. De prijsvorming kent twee elementen, ten eerste de prijs van een 1 kilo goudbaar op de Indiase markt en ten tweede de wisselkoers tussen de Indiase roepie en de Amerikaanse dollar.

Het zou dus goed kunnen dat het goud uit de LBMA wordt opgevraagd en vervolgens wordt ingebracht op de Singapore Mercantile Exchange, waar goud ook inteationaal verhandelbaar is in de meest gebruikte valuta (Amerikaanse dollars). Deze theorie kunnen we met de informatie de we op dit moment hebben niet verder onderbouwen, maar het is wel een denkbaar scenario. De grote vraag is waar de goudbaren omgesmolten worden en in welk land deze vervolgens worden opgeslagen. Dat is vooralsnog helaas onbekend.

TFMetals: Aziatische handelaren kopen Good Delivery baren van de LBMA en smelten deze om naar 1 kilo formaat