Bergingsbedrijf haalt 61 ton zilver uit scheepswrak WOII

Bergingsbedrijf Odyssey heeft de afgelopen maand meer dan 61 ton zilver naar boven gehaald uit een schip dat in februari 1941 tot zinken werd gebracht. Het vrachtschip, de SS Gairsoppa transporteerde 1.574 zilverstaven toen het door een Duitse torpedo werd geraakt. De zilvervoorraad behoorde toe aan de Britse overheid, maar was niet verzekerd. Het bergingsbedrijf Odyssey kreeg 80% van de opbrengst, 20% vloeit terug naar de Britse schatkist.

Samen met het zilver dat vorig jaar al uit de SS Gairsoppa gehaald werd is meer dan 99% van al het zilver uit het schip gehaald, een bijzondere prestatie. Het scheepswrak lag op meer dan 4 kilometer diepte en was erg groot. Daar kwam bij dat het compartiment waar het zilver in lag erg klein en moeilijk te bereiken was. Op afstand bestuurbare onderzeeërs met grijparmen brachten het zilver naar boven. Dat was geen sinecure, gezien de omvang en het gewicht van de zilverstaven (ruim 31 kilogram). Het zilver is aan de oppervlakte aangetast door het zeewater, maar dat is makkelijk weg te krijgen door de staven opnieuw te smelten.

Volgens Mark Gordon, de directeur van bergingsbedrijf Odyssey, is dit de grootste vondst van edelmetaal uit de geschiedenis. Ook is er nog niet eerder op een dergelijke diepte edelmetaal uit een schip gehaald. Het bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd om het zilver boven water te krijgen, maar de totale opbrengst maakt dat meer dan goed. In de zomer van vorig jaar wist het bedrijf al 1.218 zilverstaven uit de SS Gairsoppa te halen.

SS Mantola

Odyssey gebruikt een deel van de opbrengst om een ander Brits schip te bergen, namelijk de SS Mantola. Dat is een 150 meter lang stoomschip dat in 1917 naar de zeebodem zonk en dat in 2011 geïdentificeerd werd door de apparatuur van het bergingsbedrijf. De SS Mantola zou naar verluid 600.000 troy ounce zilver aan boord hebben.

Video van CNBC

Zilver uit de SS Gairsoppa

Vorig jaar werd een gedeelte van de lading al geborgen door Odyssey

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bergingsbedrijf haalt 61 ton zilver uit scheepswrak WOII

  • De bergingswerkzaamheden zijn (gedeeltelijk) op tv geweest in het programma Treasure Quest op Discovery. Het is al weer enige jaren geleden dat ze dit schip hebben gevonden, mogelijk komt er nog eens een nieuw seizoen waarin de recente werkzaamheden voorkomen. Je zal het maar vinden op de bodem van de zee..

    Beantwoorden
    • Vorig jaar werd er inderdaad ook al een gedeelte van de lading zilver uit het schip gehaald. Blijkbaar konden ze toen niet in 1x alles eruit krijgen. Er liggen heel veel van dit soort schatten op zee, maar goed dat het niet allemaal in 1x naar boven komt 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders