BRICS willen nieuw handelsplatform voor goud

De BRICS landen bespreken de mogelijkheden voor een nieuw systeem om onderling goud te verhandelen. Dat zei de plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank, Sergey Shvetsov, tegenover het Russische persbureau TASS.

Volgens hem worden de traditionele knooppunten in de goudhandel, zoals Londen en Zwitserland, door de opkomst van nieuwe handelscentra in andere werelddelen minder relevant. Daarover zei hij het volgende.

“De traditionele handelssystemen die gebaseerd zijn in Londen en gedeeltelijk in Zwitserse steden worden minder relevant nu er nieuwe knooppunten worden opgezet, bijvoorbeeld in India, China en Zuid-Afrika. We bespreken de mogelijkheden om één systeem voor het verhandelen van goud op te zetten, zowel tussen de BRICS landen als op het niveau van de bilaterale contacten.”

Nieuw handelsplatform voor goud

Volgens Shvetsov heeft de Russische centrale bank al een intentieverklaring met haar Chinese collega’s ondertekend voor het opzetten van bilaterale goudhandel. Vanaf volgend jaar zal de centrale bank de eerste stap zetten richting een nieuw handelssysteem met China.

Wat dit nieuwe handelssysteem concreet inhoud is nog niet duidelijk, maar de achterliggende gedachte achter deze samenwerking is dat goud gemakkelijker gebruikt kan worden voor transacties tussen beide landen en dat andere BRICS-landen ook aan een dergelijk handelsplatform kunnen deelnemen.

Nieuwe benchmarks?

De centraal bankier voegde eraan toe dat dit nieuwe handelsplatform voor goud een soort blauwdruk kan worden voor de toekomstige creatie van nieuwe benchmarks. Dat zou kunnen betekenen dan er naast een nieuwe referentieprijs voor goud ook een nieuwe referentieprijs voor olie en andere grondstoffen komt.

China en Rusland gebruiken voor onderlinge handel al steeds vaker hun eigen valuta. Er zijn al plannen om de betaalsystemen in beide landen aan elkaar te koppelen, zodat de afhankelijkheid van de dollar in het betalingsverkeer verder wordt afgebouwd. Ook hebben de twee landen besloten hun krachten in de goudmijnsector te bundelen om de productiecapaciteit van met name de Russische goudmijnsector verder op te schroeven.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “BRICS willen nieuw handelsplatform voor goud

  • Poppenkast

    Weer een aanval op de $ en in mindere mate op de €. Daarbij komt ook nog dat China op een vrij agressieve wijze haar zijderoute vanuit Griekenland en Servië naar Hongarije wil uitrollen en uiteindelijk naar de gehele E.U. Daar zit Duitsland en Frankrijk niet op te wachten. Invoer contingenteringen op Chinese producten liggen in het verschiet. De van de Grieken gekochte haven voor 50 jaar, van Pireus/Athene is de draaischijf hiervoor. Het gevecht om de tanende werkgelegenheid gaat echt beginnen. De E.U. en ook de V.S. is huiverig voor de Russisch-Chinese as, welke uiteindelijk stap voor stap, tot een militaire bedreiging kan leiden,

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *