China ontdekt miljardenfraude met leningen gedekt door goud

De Chinese toezichthouder heeft 94,4 miljard yuan (ruim €11 miljard) aan leningen geïdentificeerd waarvan het beloofde onderpand in de vorm van goud niet aanwezig is. Deze onthulling wijst op mogelijke fraude in de financiering van grondstoffendeals. De toezichthoudende instantie schrijft op haar website dat in totaal 25 bedrijven in de goudindustrie gezamenlijk een winst van meer dan 900 miljoen yuan wisten te realiseren dankzij deze gunstige leningen.

De bedrijven in kwestie gaven goud op als onderpand voor leningen, waardoor banken een lagere rente konden aanbieden. Van deze constructie is op grote schaal misbruik gemaakt, omdat in veel gevallen het beloofde goud helemaal niet aanwezig was. Volgens schattingen van de World Gold Council is er in China tot duizend ton goud als onderpand aangeboden voor leningen.

De Chinese regering probeerde het leengedrag van bedrijven te temperen door de rente te verhogen, maar dat heeft niet het gewenste effect opgeleverd. Banken begonnen namelijk leningen te verstrekken in ruil voor onderpand, waardoor ze alsnog een gunstige rente konden doorberekenen. Volgens Goldman Sachs hebben dit soort leningen in China, waarbij verschillende grondstoffen als onderpand kunnen dienen, een totale omvang van $160 miljard.

“Dit is de eerste officiële bevestiging van wat veel mensen al langer dachten, namelijk dat goud op grote schaal gebruikt wordt voor de financiering van grondstoffendeals”, zo verklaarde Liu Xu van Capital Futures Co. tegenover Bloomberg. “Indien banken hun door goud gedekte leenactiviteiten terugschroeven kan dat leiden tot een korte termijn reductie in de Chinese import van goud”.

Niet alleen goud

Het is overigens niet alleen goud dat als onderpand wordt ingebracht voor goedkopere leningen. Ook voorraden koper, aluminium en andere grondstoffen zouden voor dat doel gebruikt en misbruikt worden. Misbruikt, omdat de Chinese toezichthouder vermoedens heeft dat voorraden koper en aluminium meerdere keren tegelijkertijd werden aangeboden als onderpand. Het Chinese bedrijf dat verantwoordelijk is voor de strategische voorraden van grondstoffen loopt de boeken na om te kijken of de voorraden wel gevrijwaard zijn van het onderpand risico. Tegelijkertijd heeft de douane nieuwe regels ingevoerd die moeten voorkomen dat goederen meerdere keren tegelijk als onderpand dienen.

Volgens schattingen van Goldman Sachs wordt voor ongeveer de helft van de $160 miljard aan grondstof gedekte leningen goud gebruikt. Leningen gedekt door kopervoorraden hebben een omvang van $46 miljard. Ook ijzererts en sojabonen zouden vaak als onderpand ingebracht worden voor leningen, hier gaat het om respectievelijk $13,8 en $10,3 miljard.

Chinese toezichthouder ontdekt miljardenfraude met goudleningen

Chinese toezichthouder ontdekt miljardenfraude met goudleningen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders