Bloomberg: “China kan wereldwijde goudreserves twee keer kopen”

“Ongeveer tweederde van de reserve van China is uitgedrukt in dollars en nog een kwart is genoteerd in euro”, zo verklaarde econoom Yao Wei van Societe Generale in Hong Kong tegenover Bloomberg. De reserve van China is enorm, want Rusland, Brazilie en India zagen vanaf 2004 hun reserves met 400% toenemen tot $1,1 biljoen.

Dollars die China binnenkomen worden verkocht aan banken, die de dollars bij de centrale bank inwisselen voor Chinese yuan. Daardoor stapelen steeds meer dollars zich op in de centrale bank van China. Volgens Joy Yang van Mirae Asset Financial Group is dat problematisch, omdat de Chinese overheid geen grote aanpassingen kan doorvoeren in haar reserves zonder de markten te beïnvloeden. “De buitenlandse valutareserves van China zijn een zegening in slechte, maar een vloek in goede dagen”, aldus Yang. Een land kan op haar reserves teren als het een tekort heeft op de handelsbalans, maar bij een overschot is het moeilijk om het kapitaal effectief aan te wenden. Volgens Yang zou het goed zijn als Chinese bedrijven en burgers zelf wat meer buitenlandse valuta aanhouden, zodat de reserves zich minder snel opstapelen bij de centrale bank.

China leek in 2011 te stoppen met het toevoegen van nieuwe amerikaanse staatsobligaties, maar in de laatste maanden van 2012 kocht ze toch wat bij. De meest recente TIC-data van december 2012 laat zien dat China nog steeds de grootste buitenlandse kopen is van Amerikaans schuldpapier. Tegelijkertijd koopt ze een substantiële hoeveelheid goud, wetende dat het vrijwel onmogelijk is om alle Amerikaanse staatsobligaties in de verkoop te doen zonder de rente negatief te beïnvloeden. Door goud te kopen kan ze waardeverlies van valutareserves opvangen.

De reserves van China waren eind 2012 ongeveer 30,2% van de totale reserves wereldwijd, terwijl dat in 2004 nog maar 14% was. Destijds was Japan goed voor 23% van de wereldwijde reserves, vandaag de dag zijn die van China 3x zo groot als die van Japan.

China blijft valutareserves verzamelen, totaal ligt op ongeveer $3,3 biljoen (Bron: Quartz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.