Bundesbank haalde 120 ton goud terug in 2014

De Bundesbank heeft in 2014 in totaal 120 ton goud teruggehaald uit Parijs en New York, zo maakte de Duitse centrale bank vandaag bekend. Het afgelopen jaar kwam er 35 ton goud terug uit de Franse centrale bank, nadat er in 2013 ook al 32 ton goud was teruggehaald. Uit de kluizen van de New York Federal Reserve haalde de Bundesbank 85 ton goud terug, tegenover slechts 5 ton in 2013. Van het goud uit de Verenigde Staten is al 50 ton opnieuw gesmolten tot hoge kwaliteit LBMA ‘Good Delivery’ goudbaren van 400 troy ounce. De Bundesbank heeft daarbij een beroep gedaan op de expertise van de Bank of International Settlements. Tijdens het smelten van de goudstaven uit New York werden overigens geen onregelmatigheden aangetroffen.

Sinds het begin van de repatriëring in 2013 werd er in totaal al 157 ton goud teruggehaald naar de kluis van de Bundesbank. Dat is 23% van de totale hoeveelheid goud die Duitsland tussen 2013 en 2020 terug wil halen uit het buitenland. Over deze periode wil Duitsland in totaal 674 ton goud terughalen, namelijk de volledige 374 ton die nog in Parijs ligt en een stapel van 300 ton die nog ergens in de kluizen van de Amerikaanse centrale bank ligt. Het volgende overzicht laat opeenvolgend de situatie voor de repatriëring (2012), de huidige situatie (december 2014) en de toekomstige situatie (2020) zien. Zoals je ziet verschuift het zwaartepunt (letterlijk) van New York naar Frankfurt en zal al het goud dat nog in Parijs ligt overgebracht worden naar de Bundesbank.

locatie-goudvoorraad-bundesbank

Locatie goudvoorraad Duitsland

Repatriëring wordt de trend

Het is alweer twee jaar geleden dat de Bundesbank aankondigde een deel van haar goud terug te halen naar eigen land. Dit besluit werd mogelijk ingegeven door politieke druk en werd met name in de Amerikaanse en Britse media met enige argwaan ontvangen. De Bundesbank heeft keer op keer benadrukt dat ze een goede relatie heeft met de Federal Reserve en dat er altijd op basis van vertrouwen is samengewerkt. Dat de Bundesbank toch goud terughaalt naar eigen land is een significante stap, die vorig jaar overgenomen werd door de Nederlandsche Bank (DNB). Zij heeft het afgelopen jaar in het geheim ruim 120 ton goud overgebracht van New York naar Amsterdam.

Dit besluit van de Nederlandsche Bank zette andere Europese landen aan tot actie. België onderzoekt de mogelijkheid om goud terug te halen en Oostenrijk laat een controle uitoefenen op het goud dat buiten de eigen landsgrenzen opgeslagen ligt. Zowel België als Oostenrijk hebben het grootste deel van hun goudreserve in Londen opgeslagen bij de Bank of England. De Franse politica Marine Le Pen stuurde een open brief naar de Franse centrale bank met het verzoek al het goud terug te halen uit het buitenland.

Euro_Gold_Bar

Bundesbank haalde vorig jaar 120 ton goud terug uit het buitenland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders