Interview: 24 karaat over repatriering Nederlandse goud

Vorige week maakte de Nederlandsche Bank bekend dat ze een deel van de goudvoorraad heeft teruggehaald uit New York. Marketupdate vroeg gastcolumnist en goudkenner 24 karaat wat deze repatriëring betekent en wat voor impact dit nieuws kan hebben op de goudmarkt.

1. Komt deze aankondiging van DNB voor jou als een verrassing?

Dit is inderdaad een (aangename) verrassing. Er zat me wel een en ander dwars met betrekking tot Rutte’s duale houding over MH-17 atrociteit (9/11 bis). Waarom gaat Nederland de brokstukken ophalen van MH-17 !? Rutte is hier flink aan het laveren om de ware toedracht van deze misdaad te verhullen. Is goud repatriëring vanuit NY misschien een faveur voor bewezen diensten ? En dat terwijl de koude oorlog terug opleeft…aangestoken wordt.

2. Wat is volgens jou de reden dat DNB een deel van het goud terughaalt?

Uit recente BIS papers blijkt dat ze met het Zwitserse goudreferendum danig in hun maag gesplitst zitten. De shizofrenie tussen privaat goud en publiek (CB) goud steekt weer de kop op. Cfr. The London Gold Pool periode. Ook de uitlating over de ECB die zelfs (desgevallend) goud zou kunnen opkopen is *te* alarmerend. Draghi wil inflatie en wil het nu direct. Dus de ECB balans moet met minstens €1 biljoen oplopen om EMU te redden (Noord Zuid transfer-unie). Wie daarmee akkoord is heeft een stapje voor bij het $-regime (FED). De tegenstanders (Bundesbank) zijn disloyaal. Moeten ze daarom wachten op hun goud?

3. De Nederlandsche Bank verwacht dat Nederlandse burgers meer vertrouwen krijgen nu een groter deel van ons goud in eigen huis ligt. Hoe moeten we deze woorden volgens jou lezen? Waarom zou goud belangrijk zijn om ons door de volgende crisis te loodsen?

De goud accumulatie en opwaardering is een motie van wantrouwen en tegelijk sterkte afstraler op munt en generaal beheer van de economische gezondheid. Ik had het reeds eerder uitgebreid over deze goud gespletenheid. Deze goud schizofrenie maakt dat de prijzing van publiek (CB) goud gecoördineerd moet gebeuren (in overleg). Oplopende private goud affiniteit mag dit overleg niet verstoren.

De EMU CB-goud herverdeling heeft een doel, zie bijvoorbeeld het Washington Agreement on Gold. De Federal Reserve en de ECB hebben van 1999/2001 tot 2011 hun goud-violen op mekaar afgestemd. Maar wat als bijvoorbeeld China & Rusland morgen roepen dat het Amerikaanse goud (8.123 ton) er niet meer is en ze het beu zijn dat de goudprijzing door centrale banken niet loopt zoals zij dat willen (onvrij)!?

Euro_Gold_Bar4. Met de komst van de Europese muntunie heeft de ECB meer zeggenschap gekregen over het goudbeleid van landen die bij de Eurozone horen. Is het volgens jou denkbaar dat hier een gecoördineerd beleid achter zit en dat ook andere Europese landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen?

Het zou dus goed kunnen dat de CB goud herverdelingsperiode afgelopen is. De wereld PRO goud fracties willen dan dat de goudreserves van centrale banken vertrouwen afstralen. Dat is een héél delicate opdracht omwille van de vertrouwen/wantrouwen schizofrenie die er aan goud kleeft. En dan in het bijzonder voor wat betreft de CB balans toenemende volatiliteit.
Het *coördineren* zal dus moeilijk zijn vanwege de enorme politieke verschillen.

5. Hoe groot acht je de kans dat andere Europese landen (een deel van) hun goudvoorraad gaan terughalen of daar al in het geheim mee bezig zijn?

De FED/UST zal bepalen wie er dan desgevallend goud mag repatriëren. Voor wat, hoort wat ($-loyaliteit). Goud waardering mag het monetaire beleid niet in de weg staan!!!
Er mag dus ook geen plotsklapse *massale* toeloop naar goud in New York ontstaan. Want voor het $-regime moet de stijgende *beurs* alle vertrouwen afstralen en dus niet de goudreserve van de centrale bank. Goud is dollar antithese.

6. Wat voor impact heeft dit nieuws op de wereldwijde goudmarkt?

Sinds de geboorte van de ECB is goud steeds meer terug in the picture gekomen. Dat is absoluut GEEN toeval ! De affiniteit zal zowel privaat als publiek blijven toenemen. Over die tijd zoekt men aftastend naar de *juiste* nieuwe rol/funktie van het publieke (CB) goud. Niet in het minst omdat het foute Westerse economisch systeem aan het falen is. Schuld gedreven politieke economie.

7. De ECB zei onlangs nog dat ze goud kan kopen om de economie te stimuleren. Houdt dit op enige wijze verband met het besluit van DNB om goud terug te halen uit de Verenigde Staten?

Goud kopen om de economie te stimuleren is natuurlijk absurde onzin. Er moet massief geinflateerd worden om het systeem draaiende te houden. Daarbij moet goudreserve (slimme opwaardering) voor de nodige geloofwaardigheid zorgen. Maar goud mag ook geen paniek veroorzaken of je krijgt het tegengestelde effect (oplopend wantrouwen).

8. Welke ontwikkelingen in het wereldwijde financiële systeem moeten we de komende tijd in de gaten houden?

Mijn wereldindicator blijft de $-index. Juiste interpretatie van stijging/daling. Het Westerse & Oosterse goud zal daar uiteindelijk op dezelfde op gaan reageren.
Het $-regime krijgt goud nooit meer in een (nieuw) SDR verhaal. No Bretton Woods bis.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Interview: 24 karaat over repatriering Nederlandse goud

 • 24 november 2014 om 11:21
  Permalink

  Duidelijke vragen…Wel veel onduidelijke antwoorden! Ik zie een politieke cariere in het verschiet!

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 18:11
  Permalink

  @Roi – zo denk ik er ook over. Een overvloed van cryptische mededelingen en rare woorden. Denk dat weinigen hier een touw aan vast kunnen knopen. Ik in ieder geval niet.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders