Goudprijs naar hoogste niveau sinds voorjaar 2017

De goudprijs zit de laatste dagen in een sterk opwaartse trend en brak vrijdag door de €1.200 per troy ounce. Daarmee staat het edelmetaal op het hoogste niveau sinds maart 2017. Het edelmetaal staat weer in de belangstelling door de oplopende geopolitieke spanningen in Iran. Op de achtergrond zorgt ook de handelsoorlog voor onzekerheid, evenals het voorstel van Italië om een eigen munt te introduceren.

De prijs van goud kwam in oktober vorig jaar in een opwaartse trend en is sindsdien al met meer dan 17% gestegen. Hernieuwde zorgen over de groei van de wereldeconomie en de opmerkelijke draai van de Federal Reserve hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen. Ook neemt de belangstelling voor beleggingen in goud-ETF’s weer toe, waardoor deze fondsen meer fysiek edelmetaal uit de markt moeten halen.

In dollars gemeten is de ontwikkeling van de goudprijs ook interessant. De koers van $1.357 per troy ounce op het moment van schrijven ligt dicht bij een belangrijk weerstandsniveau dat al jaren niet doorbroken is. Met een kleine prijsstijging vanaf het huidige niveau breken we door een weerstand die al vijf jaar stand heeft gehouden.

Goudprijs naar hoogste niveau sinds maart 2017 (Bron: Goudstandaard)

Centrale banken kopen meer goud

Het zijn niet alleen particuliere beleggers die opnieuw belangstelling tonen voor edelmetalen. Ook centrale banken zoeken dit jaar weer massaal hun toevlucht in goud. Vorige week schreven we nog dat centrale banken dit jaar in recordtempo goud kopen. Vooral Rusland en China zijn actief op de markt, maar ook andere landen voegen het edelmetaal aan hun reserves toe.

Sinds het begin van dit jaar hebben centrale banken al 207 ton aan hun reserves toegevoegd, het hoogste volume voor deze periode sinds het begin van deze trend in 2010. Meer dan acht verschillende centrale banken kochten tenminste een ton edelmetaal. Ze kopen edelmetaal als vorm van diversificatie en om politieke risico’s af te dekken.

Goudprijs stijgt, zilver blijft achter

In tegenstelling tot de goudprijs laat de zilverprijs maar weinig beweging zien. Dit edelmetaal schommelt nog steeds rond de €430 per kilo en is daarmee ongeveer 20% goedkoper dan in het voorjaar van 2017. Het edelmetaal begon net als goud in oktober vorig jaar aan een opwaartse trend, maar die trend werd in februari weer gebroken.

In tegenstelling tot goud is zilver meer een industrieel metaal, omdat ongeveer de helft voor industriële toepassingen wordt gebruikt. Daardoor gedraagt zilver zich meer als andere grondstoffen. Het spanningsveld tussen afnemende vraag vanuit de industrie en een toenemende vraag van beleggers maakt de zilverprijs lastig te voorspellen. Voor goud is de industriële component slechts 10%, de rest wordt gebruikt voor de productie van sieraden, munten en baren.

Door de prijsontwikkeling van de afgelopen maanden is de goud/zilver ratio opgelopen tot meer dan 90:1. Daarmee is zilver vanuit een historisch perspectief gezien relatief goedkoop geworden. Dat biedt kansen voor beleggers, maar resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Zilver is historisch gezien goedkoop ten opzichte van goud (Bron: Macrotrends)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo