Door de daling van de zilverprijs is het sentiment op de zilvermarkt naar een dieptepunt gedaald, maar dat wil niet zeggen dat alle beleggers negatief zijn over het edelmetaal. Terwijl de grote hedgefondsen en speculanten hun shortpositie in zilver uitbreiden zien we de totale voorraad van zilver in ETF’s juist toenemen.

Volgens de meest recente data van Bloomberg beheren de grootste zilver-ETF’s bij elkaar momenteel een recordhoeveelheid van 21.211 metrische ton zilver, goed voor een totale marktwaarde van $11 miljard.

Op de termijnmarkt verwachten de grote speculanten en beleggingsfondsen een daling van de zilverprijs, terwijl de particuliere beleggers en de kleinere beleggingsfondsen hun positie in zilver-ETF’s juist uitbreiden. Volgens analist George Coles van Metals Focus is deze tegenstelling goed te verklaren, omdat hedgefondsen en particuliere beleggers verschillende beleggingsstrategieën hanteren.

Hedgefondsen verwachten dat de renteverhoging door de Federal Reserve de prijs van edelmetalen verder onder druk zal zetten en gaan om die reden short op het edelmetaal, terwijl kleinere beleggers een ‘buy and hold’ strategie hanteren en zilver kopen als vorm van diversificatie in hun beleggingsportefeuille. Deze groep beleggers ziet het huidige prijsniveau als een goed moment om in te stappen.

silver-etf-versus-futures

Shortpositie zilver naar record, voorraden van ETF’s ook (Bron: Bloomberg)

Daling zilverprijs

In de eerste vier maanden van dit jaar steeg de zilverprijs met 17%, om vervolgens weer terug te zakken tot onder het niveau van begin dit jaar. De belangrijkste reden voor de prijsdaling is het vooruitzicht van een krapper monetair beleid van de belangrijkste centrale banken. Zo wil de Federal Reserve de rente dit jaar verder verhogen, terwijl de ECB haar stimuleringsprogramma langzaam wil terugdraaien. De verwachting is dat de rente hierdoor zal oplopen, waardoor edelmetalen als goud en zilver minder aantrekkelijk worden.

De zilverprijs reageert meestal sterker dan de goudprijs, maar de prijsdaling van de afgelopen maanden is volgens sommige analisten overdreven. Bloomberg hield een rondvraag onder dertien analisten en handelaren, waarvan elf lieten weten dat ze vanaf het huidige niveau rekening houden met een stijging van de zilverprijs. Zeven respondenten gaven een koersdoel voor de komende twaalf maanden, waarbij het gemiddelde op $20 per troy ounce uitkwam. Dat is bijna een kwart meer dan de actuele koers.

Volgens goudhandelaar John Butler doet zilver het in een bull market voor edelmetalen vaak beter dan goud. Zodra de Federal Reserve een teken van zwakte laat zien door de rente niet verder te verhogen kan dat volgens Butler een trendomkeer in edelmetalen teweeg brengen. “Zilver is als een springveer die klaar staat om terug te stuiteren”, zo concludeert de goudhandelaar tegenover Bloomberg.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.