Vietnamese centrale bank wil goud verkopen om markt te stabiliseren

De Vietnamese centrale bank grijpt naar haar eigen goudreserve om het prijsverschil tussen Vietnamees goud en de wereldmarktprijs van goud te neutraliseren. Het is niet duidelijk hoeveel goud de Vietnamese bank uit haar eigen reserves zal halen. Volgens verschillende analisten is de maatregel onnodig en brengt het de reserves van de centrale bank in gevaar.

Premie van bijna 10%

De goudprijs in Vietnam is 3,2 miljoen Vietnamese dong hoger dan de wereldmarktprijs. Omgerekend is dat een verschil van €117,75 per troy ounce, een premie van bijna 10%. Door een 'grote hoeveelheid' goud op de markt te brengen moeten vraag en aanbod weer in evenwicht komen, zo redeneert de centrale bank.

Sommige analisten zeiden dat het beter is als de waarde van de dong beter bewaakt wordt en als het gebruik van goud als betaalmiddel wordt geëlimineerd. Mensen zullen het goud dan alleen nog maar gebruiken voor juwelen, zo schrijft Bullion Street. De vraag naar goud zal dan minder groot zijn, waardoor het niet meer nodig zal zijn om de prijs te stabiliseren.

'Smokkel bestrijden'

De centrale bank hoopt door het aanbieden van goud ook de smokkel van goud tegen te gaan. Hoe hoger de premie is voor goud in Vietnam ten opzichte van de omliggende landen, hoe groter de beloning is voor smokkelaars. India ziet een toenemende hoeveelheid goud het land in gesmokkeld worden, omdat India via de officiele importkanalen inmiddels een heffing van 6% toepast op de goudprijs. Zo komt er steeds meer goud binnen via Nepal, waar men juist behoefte heeft aan Indiase roepies.

Monopolie

Het grote prijsverschil tussen goud op de Vietnamese markt en in de rest van de wereld kan verklaard worden door slecht management van de Vietnamese goudmarkt en de monopolie in goudproductie en goudhandel van het genationaliseerde Saigon Jewelry Co (SJC). De goudsmelterij SJC kreeg afgelopen mand de opdracht om te stoppen met het produceren van SJC-goudbaren. Die mogen nu alleen geproduceerd worden als de centrale bank daar opdracht toe geeft. De centrale bank baseert de productie van goudbaren bij SJC op schatting van de vraag vanuit de markt en op basis van het monetaire beleid.

Goudbaren van de Saigon Jewelry Co. (Bron: 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.