Irak koopt 36 ton goud

Irak heeft in maart 36 ton goud gekocht, de grootste maandelijkse aankoop van het land in drie jaar tijd. De centrale bank kocht goud als middel om de Iraakse dinar te stabiliseren ten opzichte van buitenlandse valuta. Het is de eerste aankoop sinds eind 2012, toen Irak in korte tijd haar voorraad van 5,8 naar ongeveer 31 ton uitbreidde. Sinds augustus vorig jaar stond de officiële goudreserve van het olie-exporterende land op 29,8 ton. Met deze uitbreiding van 36 ton (die tegen marktprijs slechts $1,56 miljard waard is) wordt Irak de veertigste in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Sinds maart 2011 heeft het IMF niet meer een dergelijk grote aankoop van goud geregistreerd. Toen kocht Mexico in één maand 78,5 ton van het gele metaal.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken blijven goud kopen. In 2012 voegden ze gezamenlijk netto 546 ton aan hun reserves toe ter diversificatie van valutareserves. In 2013 werd er opnieuw veel gekocht, al was de totale hoeveelheid van 369 ton minder indrukwekkend. Daar staat tegenover dat China in 2013 veel meer fysiek metaal van de markt haalde dan in 2012. Centrale banken over de hele wereld blijven goud accumuleren, een trend die niet meer te ontkennen valt.

Tegen de huidige goudprijs hebben de opkomende economieën nog relatief weinig geel metaal in verhouding tot hun valutareserves. Ook Irak heeft volgens de statistieken van het IMF minder dan 2% van haar reserves in goud zitten. Irak had in 2012 volgens de Wereldbank in totaal $70,3 miljard aan reserves. De Iraakse centrale bank verklaarde tegenover Bloomberg dat er geen plannen zijn om binnenkort goud te verkopen. Of er na deze aankoop van 36 ton meer aankopen zullen volgen, dat weten we niet.

Irak kocht in maart 36 ton goud

Irak kocht in maart 36 ton goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders