Irak breidt goudreserve uit van 5,8 naar 31 ton

Irak kwam van een goudvoorraad van slechts 5,8 ton, wat het land op de 78e plaats zette in de wereldwijde ranglijst van landen met de grootste absolute goudvoorraad. Door de aankopen van augustus en september bracht Irak de goudvoorraad naar 31,07 ton, goed voor een 54e plaats op dezelfde ranglijst. Irak is volgens het World Gold Council het eerste land in de regio dat een uitbreiding van haar goudreserve bekend heeft gemaakt. Dat neemt niet weg dat er ook in andere landen in het Midden-Oosten goud wordt gekocht. De zogeheten 'sovereign wealth funds', beleggingsfondsen die bijvoorbeeld de opbrengst van olie-export beleggen, zouden ook regelmatig fysiek goud kopen.

Naast Irak kochten ook een aantal andere landen goud. Brazilië breidde in november haar goudvoorraad met 14,68 ton uit tot een totaal van 67,19 ton, een stijging van 28%. In oktober was het Zuid-Amerikaanse land ook al actief edelmetaal aan het kopen, want toen kwam er 17,17 ton goud bij de nationale reserve. In september kocht Brazilië een kleinere hoeveelheid van 2 ton goud. Wit-Rusland was ook een koper op de wereldwijde goudmarkt, want dit land breidde haar goudvoorraad met 1,39 ton uit tot een totaal van 2,7 ton. In Rusland werd 2,86 ton goud aan de reserve toegevoegd, waarmee het land haar totale voorraad naar 937,8 ton brengt.

Turkije verkocht juist wat goud, zo blijkt uit de laatste update van het IMF. In november werd er 5,84 ton goud verkocht van de otale goudvoorraad van 314 ton. Onderstaande grafiek laat een aantal landen zien die de laatste jaren actief goud gekocht hebben. De data is afkomstig van het World Gold Council en het IMF. Sinds 2010 zijn centale banken netto kopers geworden van goud, zoals we eerder al lieten zien in onze samenvatting van het World Gold Council rapport over de goudmarkt in het derde kwartaal. De laatste grafiek in dat bericht geeft weer hoeveel goud centrale banken kochten of verkochten in de afgelopen tien jaar.

Ontwikkeling goudvoorraad van diverse landen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.