De goudprijs is de afgelopen weken hard gestegen en bereikte vorige week zelfs het hoogste niveau in een jaar tijd. Met een stijging van meer dan 11% sinds het begin van dit jaar is het edelmetaal zelfs de best presterende belegging. Maar als we Goldman Sachs moeten geloven is de huidige rally in goud geen lang leven beschoren.

De dreiging van meer negatieve rente, toenemende twijfels over de degelijkheid van verschillende Europese banken en sombere verwachtingen over de groei van de wereldeconomie hebben een vlucht naar goud ontketend. Volgens Goldman Sachs zijn deze zorgen overdreven en zal de goudprijs binnen drie maanden weer terugkeren naar $1.100 per troy ounce. Binnen een jaar daalt de prijs van het gele metaal volgens analisten van de bank zelfs naar $1.000. Ter vergelijking, op het moment van schrijven staat de prijs voor een troy ounce goud op $1.209.

‘Goudprijs is doorgeschoten’

“Zorgen over China, de olieprijs en negatieve rentes zijn te ver doorgeslagen in de goudmarkt en in andere financiële markten. We raden daarom aan short te gaan op goud via de rollende GSCI index”, zo verklaarde de zakenbank in een bericht naar haar klanten.

De goudprijs staat al twee jaar onder druk door het aansterken van de Amerikaanse dollar. De verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente zou gaan verhogen drukte de goudprijs eind vorig jaar nog naar een dieptepunt van $1.050 per troy ounce. Dat was het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd. Maar door de toenemende onrust op de financiële markten sinds het begin van dit jaar zijn beleggers minder overtuigd van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.

Rente en goud

Het uitblijven van renteverhogingen in de VS, gecombineerd met verder dalende rentes bij andere centrale banken, zal de goudprijs opnieuw een stimulans kunnen geven. Een lage rente is gunstig voor goud, omdat alternatieven zoals spaargeld en deposito’s daardoor minder aantrekkelijk worden. Goldman Sachs verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar rentebeleid niet zal herzien en dat het geleidelijk opschroeven van de rente de goudprijs opnieuw onder druk zal zetten.

Banken proberen goud kopen vaak te ontmoedigen, omdat het als een bedreiging wordt gezien van een op schulden gebaseerde geldsysteem. Ook de Nederlandse ABN Amro bank was vorig jaar nog vrij negatief over goud. Zij hebben door de stijging van de goudkoers dit jaar hun koersdoel echter naar boven bijgesteld.

goldbars-ubs

Goldman Sachs verwacht dat de goudprijs weer gaat dalen