De volatiliteit op de markt voor edelmetalen blijft groot, zo bleek ook afgelopen week weer. Op dinsdag en op donderdag schoten de prijzen van goud en zilver omhoog, met als resultaat dat we de week met een plus afsluiten. De goudprijs steeg van €939,76 naar €961,83 per troy ounce (+2,35%), terwijl de prijs voor een kilo zilver op de termijnmarkt van €506,70 naar €515,05 klom (+1,65%). Daarmee zijn we bijna terug op het prijsniveau van twee weken geleden.

In dollars gingen de prijzen van beide edelmetalen nog wat meer omhoog, omdat de Amerikaanse munt verzwakte ten opzichte van de euro. Donderdag kwam de goudprijs weer boven de grens van $1.300 per troy ounce, terwijl de koers dinsdag nog op $1.255 stond, het laagste niveau in bijna drie maanden tijd.

De goudprijs was bij sluiting van de handel op vrijdag $1.316,15 per troy ounce, een stijging van 3,44% ten opzichte van de slotkoers van $1.272,39 van een week eerder. De zilverprijs steeg afgelopen week van $21,35 naar $21,92 per troy ounce (+2,67%).

Koersgrafiek van de goudprijs

Koersgrafiek van de goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Koersgrafiek van de zilverprijs

Koersgrafiek van de zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Zwakke dollar

Zoals gezegd verloor de dollar opnieuw terrein tegenover de euro, de wisselkoers steeg van 1,3527 naar 1,3686 (+1,18%). Dat is de hoogste wisselkoers in bijna twee jaar tijd! Ook tegenover andere valuta staat de Amerikaanse dollar er relatief zwak voor. De dollarindex sloot vrijdag op 79,65, de laatste slotkoers sinds 5 februari. Het is moeilijk om een verklaring aan te wijzen voor de daling van de dollar, maar er zijn verschillende factoren aan te wijzen die dollar-negative zijn. Zo is bekend dat Janet Yellen, de opvolgster van Ben Bernanke bij de Federal Reserve, de voorkeur geeft aan een ruim monetair beleid. Daarnaast gaf de discussie omtrent het schuldenplafond afgelopen week weinig vertrouwen in de dollar. Na het bereiken van een overeenkomst bleef de dollar zwak, mogelijk door de afwaardering van de Amerikaanse overheid door de Chinese kredietbeoordelaar Dagong.

Wisselkoers EUR/USD

Wisselkoers EUR/USD (Bron: Yahoo Finance)

Goud in backwardation

Afgelopen week kwam de goudprijs weer in backwardation. Dat betekent dat het lenen van goud momenteel duurder is dan het lenen van dollars. Dit is traditioneel een zeldzaam verschijnsel, hoewel het de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Afgelopen zomer, toen de goudprijs op het laagste niveau stond, was er een grote mate van backwardation. Op de futuresmarkt was het toen moeilijk om posities in goud te krijgen. Een soortgelijke situatie dreigt nu weer te ontstaan, aangezien de Gold Forward Offered Rate (GOFO) deze week opnieuw onder nul dook voor swap contracten met een looptijd van 1, 2 en 3 maanden. Meer hierover leest u in dit artikel.

Backwardation in de goudmarkt is terug!

Backwardation in de goudmarkt is terug!

India dreigt goud te verkopen

De gouverneur van de Indiase centrale bank (Raghuram Rajan) zei afgelopen week dat de verkoop van de goudvoorraad een optie is, indien het land verder in de problemen komt met haar betalingsbalans. Door de import van goud en olie heeft India al enige tijd een tekort op de betalingsbalans, die de waarde van de roepie onder druk zet en de prijsinflatie aanjaagt.

Volgens Rajan is de verkoop van een deel van de goudreserve te prefereren boven steun van het IMF. Een opmerkelijke uitspraak, aangezien Rajan in het verleden zelf bij het IMF gewerkt heeft. Is de ‘hulp’ van het IMF dan toch niet zo wenselijk voor een land dat in de problemen verkeert?

Het is de vraag of India werkelijk goud zal verkopen, of dat het slechts een dreigement is om de grote vraag naar fysiek goud (ook in India) af te remmen. Door te dreigen met de verkoop van goud kan de prijs wellicht onder druk komen te staan. In 2009 kocht India overigens nog 200 ton goud van het IMF.