Chinese kredietbeoordelaar geeft VS downgrade naar A-

De Chinese kredietbeoordelaar Dagong heeft de Verenigde Staten een downgrade gegeven van A naar A-. Bovendien handhaaft Dagong een negatieve ‘outlook’ voor de kredietstatus van het land, omdat ze van mening is dat er niets gedaan is om het fundamentele schuldenprobleem op te lossen. De Amerikaanse schuldenlast groeit sneller dan het inkomen, terwijl de economie nauwelijks groeit. “Daarom staat de Amerikaanse regering nog steeds dicht bij een schuldencrisis, een vooruitzicht dat in de nabije toekomst niet substantieel zal verbeteren”, zo schrijft de kredietbeoordelaar in haar persbericht.

Dagong

Kredietbeoordelaar Dagong wordt buiten China nauwelijks gevolgd, zo schrijft Reuters toe. In Westerse landen wordt bijna alleen maar gekeken naar de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Dat is opmerkelijk, aangezien het Chinese Dagong een compleet andere kredietstatus toekent aan de meeste landen. Zo geeft Dagong wel een triple A status aan Noorwegen, maar waardeert ze de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op respectievelijk A- en A+. Dat is veel lager dan de kredietstatus die Amerikaanse kredietbeoordelaars geven aan de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Downgrade

De kredietstatus van de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren een behoorlijke deuk opgelopen. In 2011 gaf kredietbeoordelaar S&P de Verenigde Staten een downgrade van AAA naar AA+, een besluit dat niet in dank werd afgenomen door de Amerikaanse regering. Dit keer doet Dagong er een klein schepje bovenop, door de kredietstatus weer een stapje omlaag te zetten. Ook kredietbeoordelaar Fitch dreigde met een afwaardering, maar zal dat dreigement waarschijnlijk weer intrekken omdat er inmiddels een akkoord bereikt is over het schuldenplafond.

De impact van de afwaardering van Dagong zal waarschijnlijk een zeer beperkte impact hebben op de financiële markten, omdat die zich meer laten (mis)leiden door de rapporten van de drie Amerikaanse kredietbeoordelaars. Kredietbeoordelaars die er overigens compleet naast zaten met de waardering van de hypotheekleningen die door Amerikaanse banken werden verpakt en doorverkocht aan de rest van de wereld.

Welke kredietbeoordelaar geeft u het meeste krediet?

Kredietbeoordelaar Dagong geeft downgrade aan de Verenigde Staten

Kredietbeoordelaar Dagong geeft downgrade aan de Verenigde Staten

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *