Grafiek: Speculanten gaan massaal short op goud

De shortpositie van speculanten in de goudmarkt is de afgelopen zeven jaar nog nooit zo groot geweest als nu. Eerdere pieken in 2007, 2008 en 2012 werden gevonden bij 40 tot 50 duizend contracten, nu ligt dat aantal ruim de helft hoger. Elk contract heeft overigens betrekking op 100 troy ounce goud. Het negatieve sentiment in de ‘papieren’ goudmarkt, waar vrijwel uitsluitend contractuele verplichtingen verhandeld worden, staat haaks op het sentiment in de markt voor fysiek goud. De World Gold Council liet onlangs cijfers zien van een sterk toegenomen vraag naar gouden juwelen en beleggingsgoud in het eerste kwartaal van dit jaar.

Onderstaande grafiek laat zien dat iedere piek in de speculatieve shortpositie beantwoordt werd met een stijging van de goudprijs. Als dat nu weer zou gebeuren zou dat zeer positief zijn voor goud. De goudprijs is al lang niet meer zo sterk omlaag gegaan als in de afgelopen maanden. Alleen dit jaar zakte de prijs van goud al met 16% in euro’s en zelfs 18,4% in dollars. Het grootste goud-ETF ter wereld moest door een afnemende belangstelling van beleggers al meer dan 300 ton goud verkopen.

Bloomberg verwijst ook naar de opinie van twee verschillende banken. Analist Jeffrey Currie van Goldman Sachs schreef op 14 mei in een rapport dat de daling van de goudprijs “sneller kwam dan verwacht”. Grondstoffenanalist Ric Deverell van Credit Suisse zei op 16 mei dat de prijs van goud nog dit jaar zal kelderen tot $1.100 per troy ounce. Over vijf jaar zal de goudprijs beneden de $1.000 staan, indien de inflatie tegen de tijd nog niet opgelopen is.

Speculatieve shortpositie goud op de COMEX op recordniveaus (Afbeelding via Zero Hedge)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.