Goud en zilver report (Week 49)

Na een korte pauze kiest de markt voor edelmetalen opnieuw de weg naar beneden. De goudkoers zakte afgelopen week van €921,29 naar €896,73 per troy ounce, een daling van 2,67%. Daarmee heeft de prijs van goud in euro’s het laagste niveau bereikt sinds april 2010. De zilverkoers ging ook verder onderuit en zakte van €472,97 naar €457,59 per kilogram. Een daling van -3,25%, waarmee de prijs van zilver terug is op het niveau van augustus 2010. Het bewijst maar weer dat ook beleggen in edelmetalen prijsrisico met zich meebrengt en dat markten altijd anders kunnen bewegen dan de men denkt.

In dollars zakte de goudprijs de afgelopen week iets minder hard, namelijk van $1.253,40 naar $1.229,16 per troy ounce (-1,93%). De zilverprijs kwam weer onder de $20 en sloot afgelopen vrijdag op $19,51, een verlies van 2,45% in een week tijd. De grotere prijsdaling in euro’s weerspiegelt een sterkere euro. Ten opzichte van een week geleden heb je naar verhouding minder euro’s nodig om hetzelfde goud te kopen. De wisselkoers klom van 1,3543 naar 1,3703 (+1,18%), waardoor we nog maar een cent verwijderd zijn van de hoogste wisselkoers sinds oktober. Toen werd een piek bereikt van iets meer dan 1,38 dollar per euro.

Goudkoers in euro per troy ounce

Goudkoers in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverkoers in euro per kilo

Zilverkoers in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Waarom daalt die prijs?

Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op de prijsontwikkeling van goud en zilver in het afgelopen jaar. We weten dat goud in euro’s 29% goedkoper is geworden en dat de prijs van zilver al met 37,5% onderuit is gegaan in 2013, maar we weten ook dat de vraag naar fysiek goud nog steeds robuust is. Weliswaar werd er in het derde kwartaal minder goud verkocht aan beleggers, maar daar staat tegenover dat landen als China en Turkije ongeveer dubbel zoveel goud importeren dan vorig jaar. Deze week werd bekend dat Turkije in 2013 al meer dan 270 ton goud heeft ingevoerd, ruim een verdubbeling ten opzichte van de 120,8 ton in 2012. Ook verkopen de Perth Mint en de US Mint, twee grote munthuizen die voor een wereldwijde markt produceren, dit jaar veel meer goud en zilver dan vorig jaar.

Mogelijk daalt de goudprijs omdat de angst voor inflatie steeds verder afneemt. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van kredieten en de stimuleringsprogramma’s van centrale banken laten nog vrijwel geen geld naar de reële economie vloeien. Het was juist die angst voor inflatie die de goudmarkt de wind in de zeilen gaf. Andere factoren die meespelen zijn de stijgende aandelenkoersen en de steeds breder gedragen verwachting dat de Amerikaanse economie weer aan het herstellen is. Of dat feitelijk het geval is, daarover kan men lang discussiëren. De macro-economische cijfers ten aanzien van de werkloosheid en het consumentenvertrouwen worden in ieder geval steeds beter in de Verenigde Staten.
Wie gelooft in het herstel van de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt ziet stijgen zal uiteraard niet in goud blijven zitten. Dat zien we onder meer terug in de uitstroom van goud uit ETF’s als het GLD. Afgelopen week werd er weer 7,5 ton goud uit het grootste exchange-traded fund voor goud weggehaald. Afgelopen vrijdag zat er nog 835,71 ton goud in dit fonds, een daling van ruim 514 ton ten opzichte van begin dit jaar. Het is tekenend voor het negatieve sentiment in de markt. Ook de goudmijnaandelen worden in de verkoop gedaan, omdat de winstgevendheid van steeds meer mijnen door de lage prijs onder druk is komen te staan.

GLD is 7,5 ton goud lichter geworden

GLD is 7,5 ton goud lichter geworden

Banken negatief over goud

Verschillende banken hebben beleggers al vroegtijdig gewaarschuwd voor een dalende goudprijs. Goldman Sachs riep in september al dat de goudprijs zou gaan dalen naar $1.050 per troy ounce en verwacht nu een verdere prijsdaling van 15% voor 2014. Ook de ABN Amro is negatief over goud, want in een rapport dat in juli naar buiten werd gebracht schreef de bank over een goudprijs van $840 in 2015. De Zwitserse bank UBS sluit zich aan bij haar Nederlandse en Amerikaanse collega, door haar koersdoel voor 2014 neerwaarts bij te stellen van $1.325 naar $1.200 per troy ounce. Ook voor zilver heeft UBS de verwachting naar beneden bijgesteld. In plaats van $25 en $24 per troy ounce voor respectievelijk 2014 en 2015 rekenen de analisten van de bank nu op prijzen van $20,50 in 2014 en $21 in 2015. De bank merkt daarbij op dat er in de goudmarkt nog wel een steun gevonden kan worden op $1.050 per troy ounce, omdat zich op dat prijspunt weer meer kopers zullen aandienen. Tot op heden moeten we de banken gelijk geven ten aanzien van hun visie op de goudprijs.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *