Finse centrale bank leent goud uit

De Finse centrale bank heeft tot maximaal de helft van haar goud uitgeleend, zo blijkt uit een recente publicatie op hun website. Alasdair MacLeod van Goldmoney liet het bericht vertalen door een Finse journalist die bekend is met het fenomeen van goud leasing door centrale banken. Hij maakte de volgende vertaling van de betreffende passage uit het document:

Maximum half of the gold has been within investment activity over the years. Gold has been invested among other things in deposits similar to money market deposits and using gold interest rate swaps. Gold investment activity is common for central banks. The risks associated with gold investments are controlled using limits, investment diversification and limitations concerning duration.”

Diversificatie

De Bank of Finland beschikt over een goudreserve van ongeveer 49 ton met een marktwaarde van ongeveer €1,56 miljard. Dat goud ligt vanwege geografische diversificatie en om veiligheidsredenen grotendeels opgeslagen in het buitenland. Goldmoney heeft de cijfers paraat:

  • Bank of England: 25 ton
  • Zweedse centrale bank: 9,8 ton
  • Federal Reserve: 8,8 ton
  • Zwitserse centrale bank: 3,4 ton
  • Bank of Finland: 2 ton

Goud uitlenen

De Bank of Finland kiest er uit veiligheidsoverweging voor om 95% van het goud in het buitenland op te slaan, maar tegelijkertijd leent ze maximaal de helft van haar goudstaven weer uit! De hierboven genoemde cijfers wekken de suggestie dat het uitlenen van goud plaatsvindt in Londen, waar meer centrale banken en zogeheten ‘bullion banks’ goud opslaan.

Het goud staat voor de volledige waarde op de balans van de Finse centrale bank, maar omdat een deel van het edelmetaal is uitgeleend circuleren er in het financiële systeem meer claims op dit edelmetaal. Die claims suggereren een groter aanbod van goud dan er feitelijk is, fictief aanbod dat alleen op papier kan circuleren. Daar blijft het goud uit het zicht en tast de investeerder in het duister of zijn ‘goudproduct’ daadwerkelijk fysiek goud bevat. Edelmetaal waar geen claims van derden op rusten.

De Finse centrale bank geeft in haar publicatie aan dat het uitlenen van goud een gebruikelijke activiteit is voor centrale banken. Volgens de GATA heeft dat sinds de jaren negentig, samen met grootschalige verkopen van goud door met name Europese centrale banken, bijgedragen aan de onderdrukking van de goudprijs.

CBGA

In 1999 tekenden verschillende Europese centrale banken – waaronder de Finse centrale bank – het Central Bank Gold Agreement (CBGA), ook wel bekend als het Washington Agreement on Gold. Hierin maakten vijftien verschillende centrale banken de belofte aan elkaar om de praktijken van goud leasing niet verder uit te breiden. Als de Finse centrale bank nu nog maximaal de helft van haar goudvoorraad uitleent, dan deed ze dat in 1999 dus ook al.

De grote vraag is welk doel centrale banken dienen door goud uit te lenen. Het is niet aannemelijk te maken dat ze hun waardevolle goudreserve alleen maar uitlenen om de opslagkosten te dekken. Wat is het doel achter het uitlenen van goud en waarom maakten verschillende Europese banken in 1999 afspraken om het uitlenen ervan te beperken?

Wilt u hier meer over lezen en bent u bereid daar een halve middag aan te spenderen? Dan kunnen we u aanraden om deze analyse over goud leasing van Victor the Cleaner te lezen.

Finse centrale bank leent maximaal helft van haar goud uit

Bank of Finland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo