Goud en zilver report (Week 35)

De afgelopen week bereikte de goudprijs het hoogste niveau in bijna drie maanden tijd. Afgelopen maandag brak goud al door de grens van $1.400 per troy ounce en halverwege de week klom de prijs verder naar $1.428 per troy ounce. In euro’s lag de hoogste prijs van deze week op €1.068 per troy ounce.

Ten opzichte van een week geleden steeg de goudprijs in euro’s van €1.044,86 naar €1.055,49 per troy ounce, een plus van 1,02%. De zilverprijs zakte van €578,60 naar €571,88 per kilo, een daling van 1,16%. Het is voor het eerst in een paar weken tijd dat goud het relatief wat beter doet dan zilver. Wat daar de reden van is valt moeilijk te zeggen. Mogelijk trekt goud door de onrust in Syrië meer belangstelling als ‘safe haven’ dan zilver.

De Verenigde Staten willen militair ingrijpen in Syrië, zo werd dit weekend bekend. Financiële markten anticipeerden hier al op, door veiligheid te zoeken in de Amerikaanse dollar. De wereldreservemunt werd weer wat sterker, waardoor de goudprijs en de zilverprijs in deze valuta daalde.

Donderdag en vrijdag werd alle koerswinst van begin deze week teniet gedaan, want de goudprijs sloot uiteindelijk weer onder de $1.400 per troy ounce. De slotkoers van vrijdag was $1.395,41, een daling van 0,19% ten opzichte van een week geleden. De zilverprijs zakte in een week tijd van $23,08 naar $23,53 per troy ounce, een daling van 2,28%. De wisselkoers van de EUR/USD is op het moment van schrijven 1,3215, een daling van 1,05% ten opzichte van een week geleden.

Goudprijs in euro's per troy ounce

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro's per troy ounce

Zilverprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Nieuws uit de goudmarkt

Deze week werd bekend dat verschillende centrale banken in de maand juli opnieuw goud aan hun reserves hebben toegevoegd. Turkije kocht 22,5 ton goud en bracht haar totale goudreserve naar 464 ton. Rusland kocht bijna 6,5 ton goud en heeft daardoor eindelijk meer dan 1.000 ton goud in bezit. Ook tal van andere landen kochten in juli goud. In juni kochten de Chinezen ook goud, maar liefst 104 ton werd aan de goudreserve toegevoegd.

Ander nieuws kwam van de Indiase centrale bank. Deze week lekten plannen uit om goud van de bevolking te kopen. Dat goud kan aangeboden worden aan smelterijen, in de hoop dat er minder goud geïmporteerd hoeft te worden. Een merkwaardig plan, want het effect valt ten zeerste te betwijfelen. Als Indiase banken ook gaan bieden op goud drijven ze de prijzen alleen maar verder op. Ook zal het programma niets veranderen aan de Indiase gewoonte om spaargeld om te zetten in goud. De zwakke roepie maakt het vrij oninteressant om geld op een spaarrekening te parkeren. Uitgedrukt in Indiase roepie is de goudprijs dit jaar al een paar procent gestegen, terwijl die in euro’s en dollars nog ruim 16% onder het niveau van begin dit jaar staat. Dit verschil is volledig te verklaren door de daling van de roepie.

Grafieken

Op Goudstandaard staan twee grafieken die inzicht verschaffen in de markt voor gouden en zilveren beleggingsmunten. Sinds 2008 is de productie van deze munten explosief gestegen. De verkoop van gouden munten is sindsdien met een factor drie gestegen, de verkoop van zilveren munten steeg nog meer. De grafieken zijn afkomstig van USAGold en zijn gebaseerd op productiecijfers van de US Mint, de Canadian Mint, de Austrian Mint, de Britse Royal Mint en de Australische Perth Mint.

Verkoop gouden munten sinds 2002

Verkoop gouden munten sinds 2002 (Bron: USAGold)

Verkoop zilveren munten sinds 2002

Verkoop zilveren munten sinds 2002 (Bron: USAGold)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.