Rusland breidt goudvoorraad verder uit

Rusland heeft in april een half miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd. Dat is omgerekend ongeveer 15,5 ton. Met deze aankoop brengt de centrale bank haar totale goudvoorraad naar 70,2 miljoen troy ounce, omgerekend 2.183,5 ton. Daarmee staat het land op de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

De centrale bank waardeert het edelmetaal iedere maand tegen de actuele goudprijs. In april werd deze koers vastgesteld op iets meer dan $1.282 per troy ounce, waardoor de totale goudvoorraad voor $90 miljard op de balans staat. De centrale bank heeft inmiddels 18,5% van haar reserves in edelmetalen, tegen slechts 4% in 2009.

Rusland blijft goud kopen

Rusland is al jaren actief op de goudmarkt. In 2006 besloot de centrale bank stelselmatig goud te kopen en het edelmetaal te waarderen tegen de actuele marktprijs. Daarmee volgde de centrale bank het voorbeeld van de ECB, dat haar goudvoorraad ook periodiek herwaardeert tegen de marktwaarde.

Door goud tegen marktwaarde op de balans te zetten kunnen centrale banken schokken in het financiële systeem opvangen. Wanneer valutareserves om wat voor reden dan ook onbruikbaar of waardeloos worden, dan kan men dat opvangen met een goudvoorraad. Het is aannemelijk dat de goudprijs onder dergelijke omstandigheden zal stijgen, waardoor het edelmetaal kan compenseren voor waardeverlies op de valutareserves.

Meer landen breiden goudreserve uit

De goudaankopen van Rusland zijn een maandelijks terugkerend fenomeen. Toch is het land niet de enige dat goudvoorraad uitbreidt. Ook China, India, Turkije en verschillende landen in Europa hebben de laatste tijd edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. Vanwege oplopende geopolitieke spanningen en een afnemend vertrouwen in de dollar lijkt goud een interessant alternatief.

Vorige week werd bekend dat ook Servië haar strategische goudreserve wil uitbreiden. De president zou de centrale bank opdracht hebben gegeven om goud te kopen als ‘veiligheidsmaatregel’. Dit jaar nog wil het land haar goudreserve uitbreiden van 20,7 ton naar 30 ton. Eind volgend jaar moet de goudvoorraad van het land zelfs verder groeien tot 50 ton.

Valutareserves en goudvoorraad Rusland

Ontwikkeling goudvoorraad Rusland

Goud als percentage van totale reserves

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders