Goud en zilver report (Week 3)

De goudprijs bleef vorige week nog rond de symbolische grens van €40.000 per kilo hangen, maar wist deze week de weg naar boven te vinden. De zilverprijs lag sinds halverwege december op een soort bodem van ongeveer €730 per kilo en wist deze week eindelijk succesvol naar boven uit te breken. Met een slotkoers van bijna €770 per kilo staat de zilverprijs weer op het hoogste niveau in een maand tijd. De sterk gestegen zilverprijs houdt mogelijk verband met de aankoop van maar liefst 571 ton fysiek zilver door het SLV ETF, het grootste zilverfonds ter wereld. Op Seekingalpha is een grafiek te vinden die laat zien hoeveel zilver er periodiek aan dit ETF wordt toegevoegd of onttrokken. Deze aankoop van 471 ton zilver is de grootste sinds eind 2007, toen er eerst 617 ton aan het ETF werd toegevoegd en er later weer 555 ton werd uitgehaald. De recente aankoop van het SLV fonds heeft het enthousiasme onder zilverbeleggers kennelijk weer aangewakkerd.

SLV kreeg er deze week 571 ton fysiek zilver bij (Bron: Seekingalpha)

Op het goudfront waren er ook wat interessante ontwikkelingen, zoals het besluit van de Bundesbank om in een periode van zeven jaar 674 ton goud terug te halen uit het buitenland. Volgens goudexpert Jim Sinclair is dat een zeer significant signaal voor de goudmarkt. De Bundesbank kreeg ook de nodige kritiek op het plan om goudstaven terug te halen naar Frankfurt. Het Duitse Goldreporter zette een aantal opvallende uitspraken uit verschillende media op een rij. Verder kwam deze week het nieuwsbericht voorbij dat de goudproductie in Zuid-Afrika (de 5e grootste goudproducent ter wereld) in november nog steeds niet op volle toeren draaide. De gevolgen van de stakingen van afgelopen zomer en najaar werken blijkbaar nog door, want de goudproductie viel voor de tweede maand op rij een stuk lager uit dan was verwacht.

Een ander opvallend nieuwtje kwam van de US Mint. Die maakte donderdag bekend dat ze door de voorraad van 2013 Silver Eagle munten heen was. Deze populaire beleggingsmunten gingen als warme broodjes over de toonbank, want er zijn er in januari al 6 miljoen van verkocht. De verkoop zal pas weer in de week van 28 januari worden hervat, als de munt weer wat voorraad heeft aangelegd.

Valutacrisis

Deze week deden vooral de Zwitserse Franc en het Britse pond het slecht. Eerstgenoemde bereikte afgelopen week het laagste niveau ten opzichte van de euro sinds december 2011, terwijl laatstgenoemde stilletjes ook behoorlijk verzwakte ten opzichte van andere valuta. Het Britse pond bereikte vrijdag het laagste punt in 10 maanden tijd. Als gevolg daarvan doet de goudprijs het in deze valuta extra goed. Dat zien we ook aan de 30-daagse goudgrafieken op Goldprice. Die laat zien dat de goudprijs de afgelopen maand met 3,27% gestegen is in Zwitserse Franc en met 3,39% in Britse ponden. Ter vergelijking: in euro's en dollars steeg de goudprijs de afgelopen dertig dagen met respectievelijk 0,25 en 1,05 procent. De Japanse yen spant echter de kroon, want uitgedrukt in deze valuta steeg de goudprijs de afgelopen dertig dagen met 8,06 procent!

De prijs van een vat WTI olie steeg in een week tijd van $93,60 naar $95,25, een stijging van 1,7 procent. Een vat Brent olie werd de afgelopen week netto ook iets duurder, de prijs steeg van $110,30 naar $111,79. Dat is een prijsstijging van 1,35%. De AEX index en de Amerikaanse Dow Jones en S&P 500 boekten de afgelopen week ook allemaal een positief rendement.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.