Indiase goud-ETF’s verliezen aan populariteit

Uiteraard kan men niet verwachten dat de veertien goud-ETF's die in India actief zijn hun vermogen ieder jaar kunnen blijven verdubbelen, maar een stijging van slechts 18% steekt er wat schraal bij af. Volgens analisten is de afnemende populariteit van goud-ETF's in India toe te schrijven aan de zwakke prijsontwikkeling in het afgelopen fiscale jaar, dat eindigde op 31 maart 2013. Ook maakte de stijging van de rente het interessanter om in schuldpapier te beleggen dan in aandelen van een goud-ETF.

De goudprijs in India staat nu al 10% lager dan de laatste piek van november vorig jaar, maar ten opzichte van 2007 is de prijs bijna 3x over de kop gegaan. Daarmee is het rendement op fysiek goud of aandelen in een goud-ETF nog altijd beter dan een spaarrekening, die cumulatief maar 9% had opgeleverd over de afgelopen vijf jaar. Dat lijkt nog steeds een aardig rendement voor 'Westerse' begrippen, maar daar staat tegenover dat de inflatie in India relatief hoog is.

116,48 miljard roepies

De veertien goud-ETF's die actief zijn in India beheren samen 116,48 miljard roepies. Omgerekend naar de goudprijs van midden maart is dat een goudgewicht van ongeveer 42 ton. Kenner van de Indiase goudmarkt zeiden tegenover Bullionstreet dat de groei van ETF's in de toekomst gedreven zal worden door de verwachtingen die beleggers hebben van de goudprijs op de korte termijn. Indiers met een lange termijn visie zullen waarschijnlijk liever fysiek goud aankopen en de ETF's links laten liggen.

Het aankopen van fysiek goud wordt in India ontmoedigt door een importheffing. Die is in een aantal stappen opgeschroefd tot 6% van de goudprijs. In dat opzicht zijn de kosten van een goud-ETF doorgaans lager dan van fysiek goud in beveiligde professionele opslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.