De goudprijs steeg de afgelopen week van €918,61 naar €943,34 per troy ounce (+2,69%), terwijl de koers van zilver van €13,96 naar €14,54 per troy ounce steeg (+4,15%). Beide edelmetalen lieten herstel zien na een relatief zwakke periode, waarin de prijs van goud naar het laagste niveau in een paar maanden tijd en zilver naar het laagste niveau in bijna vier jaar zakte. In dollars steeg de goudkoers van $1.253,14 naar $1.277,04 per troy ounce (+1,9%) en de zilverkoers van $19,05 naar $19,69 (+3,36%). De lagere winst in dollars weerspiegelt een relatief zwakkere euro ten opzichte van de Amerikaanse munt. De wisselkoers daalde van 1,3662 naar 1,3535, een daling van 0,93%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

China verdubbelt rechtstreekse import goud

China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar twee keer zoveel goud rechtstreeks geïmporteerd als in dezelfde periode van vorig jaar. Dit is import die niet via Hong Kong, maar via andere importkanalen als Shanghai, Shenzhen en Beijing het land binnen komt. Als gevolg van deze ontwikkeling worden de importcijfers van Hong Kong steeds minder belangrijk als leidinggevende indicator voor de totale Chinese import van goud. Chinezen kopen goud omdat ze minder vertrouwen hebben in de waarde van schuldpapier. Ook zijn Chinezen minder geneigd in aandelen te stappen dan bijvoorbeeld Westerse beleggers. Zo is de Chinese beursgraadmeter de afgelopen vijf jaar veel minder hard gestegen dan bijvoorbeeld de Amerikaanse.

Deutsche Bank opent goudkluis in Londen

Het afgelopen jaar werd er naar schatting 800 ton goud weggehaald uit goudkluizen in Londen. Toch weerhoudt dat Deutsche Bank er niet van een nieuwe kluisruimte te openen in ‘The City’. De kluisruimte heeft een capaciteit van 1.500 ton, een veelvoud van de 200 ton die opgeslagen kan worden in de kluis die Deutsche Bank vorig jaar opende in Singapore. De Financial Times schrijft dat er naar schatting 10.000 ton goud opgeslagen ligt in Londen, ongeveer evenveel als de totale goudvoorraad van alle landen van het Eurosysteem samen.

Deutsche Bank ziet een toenemende belangstelling voor opslag van edelmetalen en heeft daarvoor kluisruimte beschikbaar in onder andere Hong Kong, Singapore en Zurich. Lees verder op Goudstandaard.