China stelt goudmarkt open voor buitenlandse banken

China heeft voor het eerst licenties om goud te mogen importeren verstrekt aan buitenlandse banken, zo schrijft Reuters. Het is de volgende stap die China zet om haar grote fysieke goudmarkt open te stellen voor de rest van de wereld. Door meer banken toestemming te geven goud te importeren kan de beschikbaarheid van het edelmetaal binnen China beter worden, waardoor de premies weer in lijn komen te liggen met die in veel andere Aziatische landen. Momenteel betalen Chinezen $15 premie op iedere troy ounce fysiek goud, terwijl dat minder dan $2 is in zowel Singapore als Hong Kong.

Shanghai Gold Exchange

De twee banken die een vergunning hebben gekregen om goud te importeren via de Shanghai Gold Exchange zijn HSBC en ANZ (Australia and New Zealand Banking Group). Eind vorig jaar werden deze twee banken daar volgens bronnen van Reuters al van op de hoogte gesteld. Andere bronnen weten te melden dat er ook een nieuwe Chinese bank bij is gekomen die goud mag importeren via de Shanghai Gold Exchange, namelijk de China Everbright Bank. Dit zou de tiende Chinese bank zijn die toegang krijgt tot het belangrijkste Chinese importkanaal voor fysiek goud.

Begin 2013 zorgde een grote daling van de goudkoers voor tijdelijke schaarste op de Chinese goudmarkt. De vraag naar goud overtrof op dat moment de importcapaciteit van de Shanghai Gold Exchange, met als gevolg dat de premies opliepen tot $30 per troy ounce. Door meer banken een vergunning te geven zal dat probleem zich in de toekomst naar verwachting minder snel voordoen.

In de eerste elf maanden van 2013 importeerde China 1.060 ton goud vanuit Hong Kong, veel meer dan het jaar daarvoor. Of de import van goud door het toetreden van de hierboven genoemde banken verder zal toenemen, dat is nog niet op voorhand te zeggen. Uiteindelijk blijft de vraag naar goud vanuit de markt de meest bepalende factor. Die vraag was in 2013 uitzonderlijk groot, ondanks of juist dankzij de daling van de goudkoers.

China stelt goudmarkt open

“China vergroot haar transparantie. Ik denk dat er in de toekomst meer buitenlandse banken toegang zullen krijgen tot de Chinese goudmarkt”, zo verklaart Cameron Alexander van de Aziatische afdeling van Thomson Reuters GFMS. Begin 2013 werd er al toestemming gegeven voor het eerste Chinese goud-ETF en in september sprak de Chinese centrale bank in een beleidsdocument al over het uitdelen van nieuwe licenties voor de handel in goud. ANZ en HSBC waren overigens ook de eerste buitenlandse banken die in 2011 toestemming kregen goud futures te verhandelen op de Shanghai Futures Exchange.

De Chinese goudmarkt blijft zich verder ontwikkelen. Zo is de Shanghai Gold Exchange van plan goud futures aan te bieden in de vrijhandelszone van Shanghai, op een platform dat ook toegankelijk zal zijn voor buitenlands kapitaal.

China stelt haar goudmarkt steeds meer open voor het buitenland

China stelt haar goudmarkt steeds meer open voor het buitenland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders