First Majestic hanteert haar eigen zilverprijs?

Als eerste nemen we u graag mee naar de webwinkel van First Majestic, waar we twee dagen later nog steeds de vaste prijs van $27 per troy ounce zien. Via deze webwinkel verkoopt de First Majestic zilvermijn zelf geproduceerde zilverbaren en zilveren munten rechtstreeks aan particulieren. Naast deze zilverbaar van 1 kilogram treffen we ook zilverbaren van 5 en 10 troy ounce en munten van 1/2 en 1 troy ounce aan. Wat opvalt is dat al deze prijzen gekoppeld zijn aan die $27 per troy ounce, ook de prijs van de munten.

De genoemde zilverprijs van $27 per troy ounce (die overigens al drie dagen achtereen hetzelfde is gebleven) is dus niet de spotprijs, maar een all-in prijs waar ook alle kosten en de winstmarge in verwerkt zitten. Ons vermoeden wordt bevestigd door een medewerker van het bedrijf zelf. We stuurden de volgende email naar de sales afdeling van First Majestic:

“Dear sir/madam,

When looking at your online webshop I was suprised to see a different silver price of $27 per troy ounce. That is a lot more than the $22,62 per troy ounce on the world spot market. What explains the difference and why do you mention the $27 per troy ounce price tag?

https://www.store.firstmajestic.com/product/view/3

Best regards,

Frank Knopers (Netherlands)”

Hierop kwam de volgende reactie van de Bullion Sales Manager van First Majestic:

“Frank- 
Thank you for your enquiry. The price of our silver bullion is determined by our management. Instead of following hourly and daily price fluctuations we watch for the trends and price our silver bullion accordingly. Once the silver spot price gains some stability, we will decide where to set our selling price at. First Majestic silver bullion is sold at one of the smallest premiums over spot price on the inteet. This premium is necessary to cover the additional costs associated with the production of our beautiful products. You may not be aware, but most silver is sold into industry for commercial use and fewer manufacturing steps are required to get our silver to these buyers. However, in order to produce our product line, as sold on our website, several additional manufacturing processes are required, which like in any business, are passed onto the end buyer such as yourself. The price shown on our web-store is our current selling price per ounce for all our silver bullion products. 
Regards,
………………….
Bullion Sales Manager
Toll free: 1.866.529.2807
T. 604.688.3033
Direct: 604.639-8827
Direct Fax. 604.357.1000″

De prijs van de zilverbaren en munten die First Majestic rechtstreeks aan particulieren verkoopt wordt dus vastgesteld door het management. De zilvermijn baseert de prijs van deze producten niet op de koersen van dag tot dag en van uur tot uur, maar op de trend in de zilverprijs. Pas op het moment dat de prijs lijkt te stabiliseren wordt er een besluit gekomen over aanpassing van hun ‘all-in’ zilverprijs (die nu al drie dagen precies op $27 per troy ounce staat).

First Majestic legt uit dat het meeste zilver bestemd is voor de industrie. Die krijgen het zilver in grote ruwe baren aangeleverd die goedkoper te produceren zijn. Ze betalen daarvoor ook een lagere prijs per troy ounce. Voor de eigen productlijn van First Majestic worden meer kosten gemaakt, kosten die allemaal doorberekend zijn in prijs die op de website staat.

Ontkoppeling?

De prijs van $27 per troy ounce waar First Majestic over spreekt is dus niet direct te vergelijken met de wereldwijde spotprijs van zilver, die op het moment van schrijven weer op $22,50 staat. We kunnen moeilijk spreken van een ontkoppeling, zoals het CD Fund suggereert op haar website. Wél zien we dat het aanbod van zilverbaren momenteel zeer beperkt is in de VS. Op de website van APMEX (één van de grootste aanbieders van goud en zilver in de VS) zien we dat het aanbod van zilverbaren van 1 kilogram bijzonder krap is. De meeste baren van dat formaat zijn uitverkocht. Alleen de zilverbaar van de Duitse smelterij Hereaus is daar op het moment van schrijven goed verkrijgbaar, tegen een prijs van $887,02 per stuk. Vergeleken met het aanbod van APMEX is de prijs van $868,05 voor een kilo baar zilver van First Majestic niet eens zo hoog.

Hierbij moeten we opmerken dat het standaardgewicht van 1 kilogram in de VS minder populair is. Aan de andere kant van de oceaan zijn de 100 troy ounce zilverbaren een stuk beter te verkrijgen. APMEX biedt verschillende baren van dit gewicht (3,11 kg) aan tegen prijzen van ongeveer $2.450. Een simpel rekensommetje leert ons dat deze baren per troy ounce $24,50 zijn, ene premie van ~9% ten opzichte van de spotprijs.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat er nog geen sprake is van een ontkoppeling en dat de prijs van een kilobaar zilver van First Majestic marktconform is. De ‘all-in’ prijs van $27 per troy ounce die First Majestic toepast op haar hele assortiment van munten en baren is wel aan de hoge kant, want op de website van APMEX vinden we meer dan genoeg zilverbaren van 100 troy ounce en zilveren munten van 1 troy ounce die omgerekend een ‘all-in’ prijs hebben van $24,50 tot $25 per troy ounce.

Marketupdate heeft een tweede mail gestuurd met de vraag of er echt sprake is van een schaarste in zilver en of er een permanent danwel tijdelijk tekort bestaat aan zilverbaren. We wachten het antwoord af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.