De goudprijs steeg de afgelopen week van €998 naar €1.003,28 per troy ounce (+0,53%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €434,72 naar €441,55 wist op te klimmen (+1,57%). Beide edelmetalen bereikten het hoogste niveau in drie weken tijd, geholpen door toenemende zorgen over de Chinese economie. Hoewel de Chinese centrale bank blijft ontkennen heeft het er alle schijn van dat China haar munt goedkoper maakt om de exportpositie te versterken.

Niet alleen de edelmetalen sloten de week met een plus af, ook de goudmijnen deden het goed. De GDX steeg de afgelopen week met 7,5%, terwijl de kleinere goudmijnen uit de GDXJ index in een week tijd zelfs 10% meer waard werden. Woensdag was het contrast helemaal groot, want toen bereikten de koersen van goudmijnen het hoogste niveau in drie weken tijd. Precies op dezelfde dag gingen de ‘normale’ aandelen juist hard onderuit. Op de dag dat de goudmijnaandelen een procent of acht in de plus stonden ging de AEX index met meer dan 3% onderuit.

Euro wint aan kracht

In dollars steeg de goudprijs van $1.094,18 naar $1.115,01 per troy ounce (+1,9%) en ging de prijs van een kilo zilver van $476,31 naar $490,14 (+2,9%). De prijsstijging in dollars was groter omdat de Amerikaanse munt wat zwakker werd ten opzichte van de euro.

Ondanks de Griekse schuldencrisis heeft de markt nog steeds veel vertrouwen in de euro, want deze week was de Europese valuta populairder dan de dollar als veilige haven. Ten opzichte van een mandje van tien verschillende valuta steeg de koers van de euro deze week zelfs naar het hoogste niveau in zeven maanden tijd, zo merkte Bloomberg op.

goudprijs-16aug2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-16aug2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

China blijft goud kopen

Vrijdag maakte de Chinese centrale bank bekend dat ze in de maand juli 19 ton goud aan haar reserves heeft toegevoegd. Het lijkt erop dat de Chinezen vanaf nu weer maandelijks hun goudvoorraad gaan publiceren, nadat er een maand geleden voor het eerst in zes jaar weer openheid werd gegeven over de goudreserve. China blijft goud aan haar reserves toevoegen als vorm van diversificatie. Van alle centrale banken zijn die van Rusland en China het meest actief goud aan het hamsteren. Niet vreemd als je bedenkt dat deze twee landen nog steeds relatief weinig goud hebben in verhouding tot hun valutareserves. Lees er alles over op Hollandgold.

china-gold-bars

China heeft in juli opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd