Verenigd Koninkrijk wil Rusland uitsluiten van SWIFT betaalsysteem

Het Verenigd Koninkrijk zet druk op de regeringsleiders van de Europese Unie om Rusland de toegang te ontzeggen tot SWIFT, een betalingssysteem dat wereldwijd gebruikt wordt. De uitsluiting van Rusland is volgens een Britse overheidsfunctionaris de volgende stap in de sancties tegen Rusland, zo lezen we op Bloomberg. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is een van de belangrijkste internationale betaalnetwerken waar Rusland gebruik van maakt.

“Rusland uitsluiten van het SWIFT betalingssysteem zou een serieuze escalatie zijn van de sancties. Waarschijnlijk zal een dergelijke ingreep door Rusland beantwoordt worden met even zware sancties”, zo verklaarde Chris Weafer van consultancybureau Macro Advisory tegenover Bloomberg. “Een uitsluiting van SWIFT zal niets doen om grote handelsovereenkomsten tegen te houden, maar het zal wel problemen opleveren in internationale banktransacties. Dat kan de handelsstromen verstoren”.

Zwaardere sancties

Het Verenigd Koninkrijk wil dat ook Europa zwaardere sancties oplegt tegen Rusland, zodat deze op gelijke hoogte komen met de Amerikaanse sancties. Het SWIFT betalingssysteem opereert vanuit België en valt dus buiten de controle van de Amerikanen en de Britten. Het is dus aan de Europeanen om te besluiten of ze dit zware wapen in willen zetten tegen Rusland.

Al sinds de eerste dag is het Europese vasteland veel terughoudender geweest ten aanzien van sancties dan de Amerikanen en de Britten. Dat is niet vreemd, als je bedenkt dat Europa en Rusland veel handel met elkaar drijven. De adviseur van Poetin sprak onlangs zijn onbegrip uit over het handelen van Europese beleidsmakers. Ze dienen volgens hem vooral de Amerikanen, zonder rekening te houden met de belangen van de Europese bevolking. In Duitsland hebben verschillende grote bedrijven al hun beklag gedaan bij de regering over de schadelijke gevolgen die de sancties hebben op de handelsrelatie. De Amerikanen handelen naar verhouden heel weinig met Rusland en makkelijker zware sancties opleggen.

swift_logo

Britten willen Rusland uitsluiten van SWIFT betalingssysteem

SWIFT

Het SWIFT betalingssysteem verwerkt 21 miljoen transacties per dag voor meer dan 10.500 financiële instellingen en bedrijven in 215 verschillende landen. “Er is dan ook geen twijfel dat uitsluiting van dit betalingssysteem extreem verstorend zal werken voor de financiële en commerciële activiteiten in Rusland”, zo verklaarde Richard Reid van de University of Dundee tegenover Bloomberg.

Op de langere termijn kunnen de sancties volgens Reid ook een negatieve uitwerking hebben, omdat het betalingsverkeer uiteindelijk een andere weg zal vinden waar Westerse landen geen invloed op uit kunnen oefenen. Dat is ook precies wat er gebeurt, want Reuters berichtte onlangs dat Rusland werkt aan een eigen versie van het SWIFT betalingssysteem. Dat is hard nodig, want tot voor kort werden Amerikaanse diensten als Mastercard en Visa nog volop gebruikt. Het zal nog even duren voordat Rusland een goed alternatief systeem operationeel heeft, maar door de sancties is het proces in een stroomversnelling geraakt.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Verenigd Koninkrijk wil Rusland uitsluiten van SWIFT betaalsysteem

  • Poetin is een psychopaat, een losgeslagen moordenaar, als men hem echt wil raken moet men Rusland uit de SWIFT gooien, anders stop je geen dictator.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *