China en Vietnam werken aan onderlinge valutaswap

China en Vietnam hebben afgelopen zondag een overeenkomst bereikt over het intensiveren van de onderlinge handelsrelatie. Op drie vlakken willen de twee landen intensiever samenwerking, namelijk op zee, op het vasteland en op het gebied van financiële samenwerking. Op elk van deze drie vlakken wordt een werkgroep in het leven geroepen, die de mogelijkheden voor verdere samenwerking in kaart zullen brengen. Zo hebben beide landen de intenties uitgesproken om op het gebied van cultuur en onderwijs nauwer samen te werken.

Valutaswap

Het Chinese Global Times schrijft dat een werkgroep financiële samenwerking beide landen moet begeleiden naar de introductie van een valutaswap. Bedrijven kunnen door een dergelijke valutaswap tussen centrale banken makkelijker betalingen doen in de valuta van hun handelspartner. De valutaswap maakt daarmee het gebruik van Amerikaanse dollars overbodig, de valuta die tot voor kort nog dominant was in het internationale betalingsverkeer.

De Global Times schrijft dat een dergelijke valutaswap tussen China en Vietnam een bijdrage kan leveren aan de economische ontwikkeling en de financiële stabiliteit in beide landen en in de regio als geheel. De afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar wordt kleiner, terwijl de Chinese yuan steeds meer gebruikt zal worden in de internationale handel.

Handelsrelaties versterken

China is de laatste jaren druk bezig geweest om haar handelsrelaties te versterken. Door handelsovereenkomsten te tekenen met verschillende handelspartners stelt China haar groeiende behoefte aan grondstoffen veilig, terwijl ze tegelijkertijd investeert in de economische en sociale ontwikkeling van haar handelspartners. Daarnaast bouwt China steeds meer valutaswaps op met haar handelspartners, zodat die de Chinese munt gaan zien als een waardevol alternatief voor de Amerikaanse dollar.

Vorige week tekende de centrale bank van China nog een belangrijke valutaswap met de ECB, waardoor handel tussen bedrijven uit de Eurozone en bedrijven uit China gemakkelijker in euro’s en yuan verrekend kan worden. In dit artikel hebben we tevens een overzicht geplaatst van alle valutaswaps die China de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

China en Vietnam willen handelsrelatie versterken

China en Vietnam willen handelsrelatie versterken (Bron: Xinhuanet)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “China en Vietnam werken aan onderlinge valutaswap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders