Jim Rogers: “Overheid wil contant geld afschaffen voor totale controle”

Er komt een dag dat je geen kopje koffie meer kunt kopen zonder getraceerd te worden, zo waarschuwt beleggingsgoeroe Jim Rogers. Om meer controle te krijgen over mensen zullen overheden in toenemende mate transacties met contant geld aan banden leggen, zo voegde hij eraan toe.

“Overheden zorgen altijd in eerste plaats voor zichzelf, dat is al honderden jaren zo. India was daar onlangs nog een goed voorbeeld van. Ze haalden 86% van alle bankbiljetten uit circulatie en verbieden nu cash transacties boven een grens van ongeveer $4.000. In Frankrijk ligt die grens op €1.000.

Veel landen doen dit al. In sommige Amerikaanse staten kun je boven een bepaald bedrag al niet meer met contant geld betalen. Overheden zijn er dol op, want ze kunnen je controleren. Als je een kopje koffie wilt drinken, dan weten ze hoeveel je drinkt, waar je dat koopt enzovoort. Dit kunnen ze allemaal in een elektronisch bestand zetten en dat zullen ze ook doen. De wereld wordt volledig gedigitaliseerd.”

Meer controle

Volgens Jim Rogers zullen overheden blijven zeggen dat ze dit niet voor hunzelf doen, maar in het publieke belang. Maar ondertussen verliezen we volgens hem een steeds groter deel van onze vrijheid en privacy. Eerder deze maand maakte de Europese Commissie haar plannen bekend om het gebruik van contant geld aan banden te leggen. Onder het mom van terrorisme en belastingontduiking willen verschillende Europese landen meer restricties op het gebruik van cash.

Verschillende landen hanteren al beperkingen op het gebruik van contanten, maar als het aan de Europese Commissie ligt moeten deze beperkingen in de hele Eurozone gelden om ontwijkgedrag te voorkomen. Vooral grote bankbiljetten liggen onder wereldwijd vuur. Deze worden zelden gebruikt in het dagelijkse betalingsverkeer, maar vertegenwoordigen wel een aanzienlijk deel van de totale waarde van alle biljetten die in omloop zijn.

Gerelateerd:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders