EU wil grenscontrole op goud en geld aanscherpen

De Europese Unie wil de controle op goud en contant geld dat de Europese Unie binnenkomt aanscherpen, zo blijkt uit een nieuw voorstel dat vandaag naar buiten werd gebracht. Volgens de Europese Commissie moet deze maatregel genomen worden om de financiering van terrorisme in Europa te bestrijden. Deze nieuwe maatregel volgt op de terreuraanslag in Berlijn, waarbij tenminste twaalf doden en tientallen gewonden vielen.

Het nieuwe voorstel geeft autoriteiten de macht om goud en contant geld in beslag te nemen van alle ‘verdachte personen’ die de EU binnentreden. Wat men precies verstaat onder ‘verdachte personen’, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Personen die meer dan €10.000 meenemen als de ze EU binnenkomen zijn al verplicht om dat bij de douane aan te geven. Onder de nieuwe regels mogen de autoriteiten ook kleinere geldbedragen in beslag nemen, indien er ‘verdenking is van criminele activiteit’. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

europeandebtcrisis2Financiering van terrorisme?

“Met dit nieuwe voorstel versterken we het wettelijke kader waarbinnen we de financiering van terrorisme kunnen verstoren en afsnijden”, zo verklaarde Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie. Volgens de Europese Commissie zijn de recente aanslagen in Europa met beperkte financiële middelen uitgevoerd, geld dat in sommige gevallen afkomstig was van criminele netwerken buiten de EU.

De Europese Commissie wil ook gemeenschappelijke regels introduceren om de financiële middelen van terroristen te kunnen bevriezen en waar nodig bezittingen in beslag te nemen van iedereen die van betrokkenheid bij criminaliteit verdacht wordt. Tenslotte moet er ook een Europees systeem komen waarmee Europese landen makkelijker informatie kunnen uitwisselen.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center hebben burgers onder het mom van ’terreurbestrijding’ al een groot deel van hun privacy moeten opgeven. Natuurlijk moet er iets gedaan worden om terrorisme aan te pakken, maar de vraag is of dit soort maatregelen wel effectief zijn. De meeste terreuraanslagen vinden zonder waarschuwing plaats en terroristen zijn vindingrijk genoeg om alternatieve bronnen van financiering te vinden. Een ander probleem is dat dit soort maatregelen ruimer geïnterpreteerd kunnen worden en voor een ander doel gebruikt kunnen worden dan terreurbestrijding.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders