Separatisten in Catalonië roepen op tot bankrun

Een pro-separatistische beweging in Catalonië heeft donderdagavond opgeroepen tot een bankrun, zo meldt Bloomberg. In een video die op twitter bijna vijfduizend keer gedeeld werd riepen de makers iedereen op om vrijdagochtend tussen 8:00 en 9:00 hun geld van de bank te halen. Daarmee wilde men een signaal afgeven aan Catalaanse banken die vanwege de onzekerheid over een mogelijke afscheiding hun hoofdkantoor naar een stad buiten Catalonië willen verplaatsen.

Banco Sabadell en La Caixa, twee banken waar deze actie tegen gericht was, lieten in een verklaring weten dat er vrijdag op het aangegeven tijdstip geen onregelmatigheden zijn geweest bij hun bankkantoren. Sinds deze Catalaanse banken eerder deze maand hun plannen bekendmaakten om hun hoofdkantoor te verplaatsen namen hun spaartegoeden juist toe, omdat veel spaarders uit veiligheidsoverweging hun geld liever bij een bank buiten Catalonië bewaren.

De actie van de Catalaanse separatisten kon rekenen op de steun van de zanger Lluis Llach. Hij riep alle Catalanen via twitter op om het symbolische bedrag van €155 op te nemen bij de bank, een verwijzing naar Artikel 155 van de Spaanse grondwet. Dat artikel geeft de Spaanse regering het recht een autonome gemeenschap als Catalonië onder direct bestuur van de centrale regering in Madrid te brengen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Separatisten in Catalonië roepen op tot bankrun

 • waterman10

  Bereiken ze niks mee.Als de automaat eenmaal leeg is komt er niks meer uit.
  Puigdemont zal worden gearresteerd en Madrid schrijft nieuwe verkiezingen uit voor Catalonïe.

  Beantwoorden
 • Kent u deze nog,
  Democratie, vrijheid van meningsuiting en pers, volkerenrecht en zelfbeschikking van het volk.
  Hiermee is zowat de gehele wereldbevolking na 1945 mee opgegroeid en ingepeperd.
  Het waarom simpel er moest het communisme worden bestreden waar al deze zaken niet bestonden, nu ik weet wel beter.
  Heden is Rusland een zelfstandige sociaal kapitalistische staat en de zo bejubelde staten EU en VS zijn feitelijk verworden tot kapitalistische dictaturen.
  Het resultaat is heden in Spanje te aanschouwen.
  Is het alleen daar ik dacht het NIET.
  Binnen de Duitse Bundes republiek is er ook grote onvrede en niet alleen in Sachsen en Sachsen-Anhalt ook in Rheinland-Paltz en Bayeren, noord Italië, Roemenië, Bulgarije ja zelfs Polen.
  Rede is simpel sinds het effectief ontstaan van de EU en zijn dictatoriale gedrag zijn de elite rijk geworden en bezitten 99% van het kapitaal.
  Volkeren zijn alle flink ingeboet en mogen van de schamele 1% alle belasting ophoesten en leven.
  Een ieder met 1 hersencel meer als een koe snapt dat dit tot opstand gaat leiden.
  Wat in beginsel ook de bedoeling was van Dictator VS want ontevreden volkeren zijn tot veel bereid dus ook oorlogvoering uiterwaard om het heilige doel te bewerkstelligen Rusland te veroveren.
  Helaas is Rusland een stap te ver wat zich uit dat de Europeanen NIET bereid zijn om oorlog te voeren tegen Rusland.
  Dit komt uiteraard voor 80% op de Duitsers aan en die hebben nu eenmaal weinig goede herinneringen overgehouden aan WO2.
  Het vervelende is nu dat Rusland voor de NATO drie maten te groot is wat duidelijk is geworden door de Russische bemoeienis in Syrië.
  Wat de uiteindelijk uitkomst is ?????

  Beantwoorden
  • waterman10

   De NATO is sterker dan je denkt. Maar als Bartje liever in Rusland wilt zijn, moet hij gewoon Europa verlaten. Natuurlijk wilt Europa geen oorlog met Rusland. Rusland wilt ook geen oorlog met Europa. Nee, Rusland wilt oorlog met Amerika en Engeland. Dat is het. Het communisme met z’n anarchie wil de democratie en monarchie kapot maken. Dat is het. Alles wat Europa heeft opgebouwd na de tweede wereld oorlog met Amerikaanse hulp moet dus maar weer kapot? Als iemand Europa kapot maakt is het niet Amerika maar Rusland. De euro en dollar hebben altijd voortreffelijk met elkaar samen gewerkt. Een doorn in het oog van de Russische Kremlin politici’s.

   Beantwoorden
   • Even ter herinnering VS bestaat heden 142 jaar en hebben 118 jaar daarvan oorlog gevoerd.
    Wat is de rede dat Rusland de Oekraïne maar ook Georgië in 2008 niet bezette
    Simpel het land wilt niet met een van de Ex Sovjetstaat oorlog voeren en zeker geen verbond sluiten.
    Zij wisten het toch aansluiting bij het westen zou grote welvaart geven.
    Helaas is de waarheid geheel anders, indien we de status van de ex sovjet staten economisch vergelijken is Kazachstan 80% en de Baltische staten -25% tov Sovjet Unie.
    Valt het kwartje mogelijk ook bij u.
    Zo ook met de EU onze economische welvaart is te danken aan de Sovjet unie omdat simpel gesteld tijdens het communisme het Oostblok wat giga subsidie ontving uit de sovjet Unie middels gratis grondstoffen.
    Resume, indien u het begrijpt heeft Oost Europa u welvaart bezorgt tussen 1970 en 1992.
    Na de val van de Sovjets is het in het westen feitelijk alleen maar bergafwaarts gegaan tot waar we nu zijn, de FINALE.
    EN in u optiek moet natuurlijk Rusland Subsidie verstrekken aan het westen.
    AUB ga eens met beide benen op de grond staan en schrijf geen onzin op

    Beantwoorden
    • waterman10

     Subsidie van Rusland? Waar heb jij het over man? Waar heb ik dat geschreven? Je kletst weer uit je nek. Met beide benen op de grond sta ik toch al meer dan 50 jaar. Met de beste schoenen die ik mij maar kan wensen. Maar volgens mij sta jij niet stevig op de grond. Wellicht dat je zelfs nog op badslippers tracht voor mij te staan. ?

     Beantwoorden
    • waterman10

     Na de 2e wereld oorlog bedacht Monnet een plan om Frankrijk er economisch bovenop te helpen, werd zelf aangesteld als hoogste functionaris bij de uitvoering van dat ‘Plan Monnet’ en werd vervolgens ook een van de leidende figuren bij het distribueren van de Amerikaanse Marshall-hulp in Europa.
     Al die tijd hield Monnet nauw contact met zijn Amerikaanse politieke, zakelijke, diplomatieke en journalistieke netwerk, dat hem ook hielp tot de overtuiging te komen dat het geen goed idee was om West-Duitsland nodeloos te kortwieken, maar Frankrijk en Duitsland te laten samenwerken onder één Europees dak. Voor de Amerikanen was dat van extra belang, omdat de Sovjet-Unie inmiddels de nieuwe vijand was. Een stabiel, welvarend en onderling samenwerkend West-Europa werd broodnodig geacht als bolwerk tegen het communisme.
     Jean Monnet werd de eerste president van de Hoge Autoriteit van de EGKS, de voorloper van de Europese Commissie. In 1955 trad Monnet als zodanig af, om vervolgens met Amerikaanse financiële steun een invloedrijk netwerk te gaan leiden dat als ‘Actiecomité voor de Verenigde Staten’ onder meer ijverde voor de Europese Economische en Monetaire Unie, die de euro heeft voortgebracht.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo