China krijgt afwaardering van S&P

Kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietscore van China met één stap verlaagd van AA- naar A+, de eerste afwaardering sinds 1999. In een verklaring noemt de kredietbeoordelaar de snel stijgende schulden in China als belangrijkste reden voor de afwaardering.

De afgelopen twintig jaar is de Chinese economie uitzonderlijk hard gegroeid, maar tegelijkertijd zijn ook de schulden explosief toegenomen. Dat laatste heeft een stijging van de activaprijzen opgeleverd, maar ook heeft het volgens S&P de financiële stabiliteit van China in zekere mate verminderd.

Afwaardering China

Eerder dit jaar kreeg China om dezelfde reden ook al een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody’s te verwerken. De Chinese schuldenlast bereikte eind vorig jaar een niveau van 260% van het bruto binnenlands product, maar dat is volgens de Chinese regering nog geen reden tot zorg.

Het Chinese ministerie van Financiën laat in een verklaring weten dat ze zich niet herkent in de analyse van kredietbeoordelaar S&P en dat de Chinese regering voldoende mogelijkheden heeft om hervormingen door te voeren en de economie te stimuleren.

Externe schulden

Ook wijst de regering op het feit dat de schulden voor het grootste gedeelte intern gefinancierd zijn, waardoor het land minder afhankelijk is van de grillen van de wereldwijde kredietmarkt. Volgens cijfers van het IMF bedragen de externe schulden van China slechts 12% van het bbp.

Het Chinese ministerie van Financiën heeft vrijdag in een verklaring gezegd dat kredietbeoordelaar S&P onvoldoende oog heeft gehad voor de ‘solide economische fundamenten’ en dat de regering met strengere controle op de kredietverlening de situatie goed onder controle kan houden.

Econoom Wang Tao van UBS zegt in een verklaring tegenover Bloomberg dat de afwaardering door S&P en Moody’s niet in overeenstemming is met hoe beleggers wereldwijd denken over de Chinese economie. Ze noemt de stijging van de bedrijfswinsten, het terugdringen van schaduwfinanciering en de kapitaalstroom richting het buitenland als signalen dat het nog steeds goed gaat met de Chinese economie.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.