In de aanloop naar het Italiaanse referendum zullen beleggers een deel van hun vermogen weghalen uit Italië, waardoor de rente op de staatsschuld opnieuw zal stijgen. Dat zegt David Folkerts-Landau, hoofdeconoom van Deutsche Bank, in een interview met Bloomberg. Hij verwacht dat het verschil met de Duitse 10-jaars rente kan oplopen tot 400 basispunten.

Begin dit jaar was zakte de spread tussen een Italiaanse en een Duitse 10-jaars obligatie tot beneden de 1%, het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis. Maar dat verschil kan snel oplopen als het referendum over de Italiaanse grondwet slecht uitpakt voor Renzi en er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. In de peilingen is de 5-sterren beweging van Beppe Grillo inmiddels uitgegroeid tot de grootste politieke partij van Italië.

Nieuwe crisis in Italië?

Italië heeft een zeer hoge staatsschuld van meer dan 130% van het bbp, terwijl de economie amper groeit. Daarom zal een stijging van de rente volgens de hoofdeconoom van Deutsche Bank zeer dramatische gevolgen hebben. Een stijgende rente zal de economie verder afknellen en dat kan ook de bankensector in de problemen brengen. Italiaanse banken hebben naar schatting €360 miljard aan slechte leningen op hun balans staan. Komen die banken in de problemen, dan zullen ook de spaarders met bankobligaties miljarden verliezen.

Lees ook: