Eric Sprott slachtoffer van daling goudprijs

De Canadese vermogensbeheerder Eric Sprott is slachtoffer geworden van het negatieve sentiment in de markt voor edelmetalen. Zijn beleggingsfonds is dit jaar in waarde gehalveerd, nadat er in 2011 en 2012 ook al een procentueel verlies met dubbele cijfers gemeten werd. Het fonds van Eric Sprott – dat in 2008 nog bijna $3 miljard beheerde – heeft nu nog maar $350 miljoen onder management. De vermogensbeheerder speculeerde op een prijsstijging van edelmetalen en een daling van de aandelenmarkt, maar dat bleek dit jaar een uitermate dodelijke cocktail…

Zo daalde de goudkoers dit jaar 27% en werd zilver zelfs 36% goedkoper. De mijnbouwaandelen waar Eric Sprott zijn beleggingsportefeuille mee vulde gingen nog harder omlaag. Tegelijkertijd verloor zijn fonds veel geld met shortposities op de reguliere aandelenmarkt, die het afgelopen jaar een uitstekend rendement liet zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen geld uit het fonds van Sprott haalden.

Als gevolg van de slechte prestaties heeft het beheer van het fonds besloten om Eric Sprott niet langer te betrekken bij de beleggingsbeslissingen van het fonds. Hij blijft overigens nog wel directeur van het fonds, maar zijn collega’s zullen voortaan het beheer van de beleggingsportefeuille overnemen. Volgens Peter Grosskopf van het investeringsfonds blijft Eric Sprott “cheerleader functies” vervullen voor het fonds. “Niemand vind het leuk dat ik het woord ommekeer in de mond neem, maar laten we eerlijk zijn: dat is wel wat we gaan doen”, zo voegde Grosskopf eraan toe. “Het fonds zal zich blijven concentreren op edelmetalen, maar zal proberen om voortaan beter risicobeheer te voeren”, zo lichtte hij toe.

Participanten stappen uit door daling goudkoers

De volledige tak van vermogensbeheer van Eric Sprott beheert momenteel $7 miljard, terwijl dat afgelopen herfst nog $10 miljard was. De meerderheid van die daling is het gevolg van beleggers die hun inleg terugtrokken. De verliezen die de Canadese vermogensbeheerder en ‘gold bug’ leed waren groter dan de verliezen van andere benchmarks in edelmetalen. Dat komt door de grote blootstelling die Sprott had aan de kleinste en meest speculatieve mijnbouwbedrijven en de shortpositie op internationale aandelen. Procentueel kwam alleen het goudfonds van John Paulson in de buurt met een verlies van 63% in 2013 (t/m oktober). Maar de omvang van dat fonds is veel kleiner dan dat van Sprott.

Veel verliezen voor het fonds van Eric Sprott

Veel verliezen voor het fonds van Eric Sprott (Bron: WSJ)

Eric Sprott was overtuigd van strategie

Eric Sprott was er volledig van overtuigd dat de prijzen van edelmetalen verder zouden stijgen en dat zijn mijnbouwaandelen daar goed van zouden profiteren. Zo dacht hij dat de zilverprijs naar $100 per troy ounce zou stijgen, terwijl de prijs op het moment van schrijven rond de $20 schommelt. Ook probeerde hij opnieuw short te gaan op de aandelenmarkt, een strategie die in 2008 nog bijzonder goed uitpakte voor Eric Sprott. Hij was zo overtuigd van zijn visie dat hij onvoldoende rekening hield met onverwachte scenario’s. Persoonlijk heeft Eric Sprott om die reden ook verlies geleden. De Wall Street Journal schrijft dat zijn eigen belang in zijn fonds dit jaar meer dan $100 miljoen in waarde is gezakt. Bijna de helft van het vermogen dat Sprott nog in zijn eigen fonds heeft zitten komt van hemzelf en van zijn medewerkers.

Het beleggingsfonds van Sprott werd populair door het rendement van meer dan 40% in 2010, maar daarna ging het alleen maar verder bergafwaarts met zijn beleggingen.

Daling goudkoers speelt Eric Sprott parten

Daling goudkoers speelt Eric Sprott parten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

14 gedachten over “Eric Sprott slachtoffer van daling goudprijs

  • Hillbilly77

    Je moet stil blijven zitten als je wordt geschoren…de prijs van goud en zilver zal weer gaan stijgen..what goes up must come down and what goes down will go up..gewoon fysiek goud blijven kopen vooral nu de prijs daalt..elke maand opnieuw..alleen mensen met een lange beleggingshorizon zullen profiteren !! fysiek goud is altijd goed om te kopen in deze onzekere toekomst !! De toekomst is altijd onzeker, maar als je ziet wat er in de huidige maatschappij gebeurd, zal t nog veeeel onzekerder worden.

    Beantwoorden
  • Ons Moraal

    @marcel

    Gezien je aanval van filmpjes, zal ik mijn eigen maar gedeist houden.

    Alhoewel?? Ken je die credo van hannibal,

    I lo.. .. …. . …. ….. ………!

    M.v.g.

    Ons Moraal

    Beantwoorden
  • Marcel heb je zelf eigenlijk wel een mening?
    Of ben je een van de vele sukkelt die alleen linkjes kan plaatsen en dat als de waarheid beschouwd ga dan lekker naar nujij.nl kan je net zo veel linkjes plaatsen als je wild.
    Het meest trieste van Eric Sprott is wel alle verhaaltjes die hij heeft geschreven over PM maar wat nog triester is al die zogenaamde kenners die dit klakkeloos over namen als de waarheid.
    Mensen die wat meer verstand van de PM markt hadden werden voor gek verklaard en totaal genegeerd als ze commentaar hadden op de vele onzin verhaaltjes van Eric Sprott we weten nu wel beter.

    Beantwoorden
  • @Pietje ik ben een sukkel die alleen linkjes kan plaatsen heb geen verstand van PM en weet bij god niet waar ik het over heb [wat is PM eigenlijk]MAN ik zit al 20 jaar in de edelmetaalhandel en staat er bij mijn linkjes PIETJE jij moet dit lezen .Doe ff normaal man en ga mij niet vertellen wat ik wel of niet moet doen .Als jij je stoort ga dan zelf lekker naar een andere blog.met zeeeer vriendelijk groet Marcel

    Beantwoorden
  • Laten we de discussie zuiver houden en het niveau niet naar beneden trekken door op de man te spelen. Kritisch zijn oke, maar iemand een sukkel noemen is nergens voor nodig.
    Dit artikel laat zien dat niemand de toekomst kan voorspellen en dat is maar goed ook. Je kunt alleen maar rendementen halen van dubbele cijfers als je bereid bent risico te nemen en voor meneer Sprott is het dit keer de verkeerde kant op gegaan. Het is gewoon all in the game.
    Persoonlijk kies ik voor edelmetalen als verzekering tegen grote financiële rampen. Dit heeft me veel geld gekost en als ik mijn centen in aandelen had gestoken dit jaar, dan had ik er financieel beter voor gestaan. Als als als… Dat is een “verlies” dat ik gewoon neem. Ik ga er toch ook niet van wakker liggen dat ik dit jaar voor jan-met-de-korte-achternaam mijn premie heb betaald voor de brandverzekering? Het geeft mij gewoon een goed gevoel om bij een ineenstorting niet te hoeven meedoen aan de plunderingen en in paniek hoef te raken. In dat geval zal ik het immers met mijn kleine beetje edelmetaal wel een paar jaar kunnen uitzingen. Dat slaapt een stuk lekkerder ’s nachts.

    Beantwoorden
  • @peitje

    Marcel is de enige persoon op alle bekende blogs die daadwerkelijk zelf in de handel/inkoop van edelmetaal zit.

    Beantwoorden
  • Juist Marcel zit op alle blogs alleen voor zijn eigen belang en niet het algemeen belang.

    Waarheid vinding daar zijn blogs voor en niet voor reclame maken voor eigengewin.

    Het meesten wat hij plaatst, is eenzijdig en positief nieuws over PM om mensen aan te zetten om voor al in PM te belegen om dat hij daar belang bij heeft.

    Maar hier dien je de mensen niet mee die nieuw zijn in de wereld van edelmetalen.
    Je bereikt hier mee precies het tegen overgetelde de grootte massa heeft het vertrouwen in edelmetalen al verloren door alle onzin die er is geschreven in de afgelopen 5 jaar even voor de duidelijkheid ik handel zelf al meer dan 20 jaar in zilveren en gouden munten.

    Beantwoorden
  • @peitje en @marcel

    Heren,

    Willen jullie alstublieft de discussie on-topic houden en elkaar niet beoordelen of zelfs veroordelen op het hebben van kennis of een gebrek daaraan. Men behoort zichzelf in een discussie niet op een voetstuk te plaatsen. Dat geeft geen fundament voor een gezonde discussie. Er kan juist veel van elkaars inzichten geleerd worden.

    “In economics you cannot convict your opponent of error — you can only convince him of it”

    Namens de redactie,

    Gorka

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo