VVD wil maximum van €500 voor contante betaling

Als het aan de VVD ligt moet het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om aankopen boven de €500 met contant geld af te rekenen. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is dit een effectieve manier om criminelen dwars te zitten, omdat die vaak over grote hoeveelheden contant geld beschikken. Door alleen nog maar pinbetalingen voor grote aankopen toe te staan wordt het voor criminelen veel moeilijk om geld wit te wassen, aldus van Oosten.

Volgens het Kamerlid is contant geld erg belangrijk binnen het criminele circuit. Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Utrecht wordt er in Nederland ieder jaar voor €16 miljard witgewassen, geld dat voor 90% afkomstig zou zijn van drugshandel in fraude. Dat geld komt in de samenleving terecht wanneer criminelen dure spullen kopen en deze met cash afrekenen.

Ontmoedigen contant geld

Het beperken en ontmoedigen van contant geld kan inderdaad een bijdrage leveren aan het bestrijden van witwaspraktijken. Maar tegelijkertijd is contant geld ook een vertrouwd spaarmiddel voor mensen die niet al hun geld op een bankrekening willen zetten. Zeker met een spaarrente van bijna nul procent valt er wat voor te zeggen om wat extra contant geld in huis te houden.

In heel Europa zien we een ontmoedigingsbeleid voor contant geld, in het bijzonder waar het gaat om grotere bedragen. In Spanje geldt al een limiet van €1.000 voor contante betalingen, terwijl je in Italië maximaal €1.000 per dag aan contant geld kunt opnemen bij de bank.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders