Kirgizië wil ook toetreden tot Euraziatische Economische Unie

Kirgizië is de volgende kandidaat voor lidmaatschap van de Euraziatische Economische Unie (EEU), zo schrijft ITAR-TASS. Het land, gelegen in Centraal-Azië, wil al per ingang van volgend jaar bij de unie horen. De vice-premier van het land heeft gezegd dat ze er alles aan zullen doen om een volwaardig lid te worden van deze economische unie, die op 29 mei in het leven werd geroepen door Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

“Rusland blijft de belangrijkste economische partner voor ons in het Euraziatische integratieproces”, zo verklaarde vice-premier Otorbayev. Vooral op het gebied van energie ziet het land voordelen in samenwerking met Rusland, maar ook op het gebied van landbouw denkt Kirgizië wat te kunnen betekenen voor Rusland. “Onze producenten willen graag hun goederen naar de Russische markt brengen”, zo voegde hij eraan toe.

Euraziatische Economische Unie

De EEU werd eerder dit jaar opgezet als een soort tegenhanger van de Europese Unie. Deelnemende landen (momenteel zijn dat Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië) hebben verdragen opgesteld die vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen mogelijk maakt, vergelijkbaar met het Schengen verdrag in Europa. Ook willen deelnemende landen samenwerken op het gebied van energie, industrie, landbouw en transport.

De Russische premier Putin ooit heeft als doel geformuleerd om alle voormalige Sovjetlanden bij de Euraziatische Economische Unie te krijgen, met uitzondering van de drie Baltische staten die zich al bij de EU aangesloten hebben. Het is de vraag of dat gaat lukken, want dit jaar kozen Moldavië, Oekraïne en Georgië voor deelname aan de Europese Unie en niet aan de Euraziatische Economische Unie.

Naast Kirgizië heeft ook Tadzjikistan interesse getoond in deelname aan de EEU. Dit jaar werd ook de Krim aan de EEU toegevoegd, nadat het Oekraïense gebied door de Russen geannexeerd werd. De Euraziatische Economische Unie is toegankelijk voor alle landen die de doelen van de unie onderschrijven en die voldoen aan de eisen die de deelnemende landen hebben opgesteld.

kirgizie-eeu

Kirgizië wil met ingang van 2015 ook bij de Euraziatische Economische Unie horen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *