Indiase belastingdienst maakt jacht op juweliers

De Indiase belastingdienst maakt jacht op juweliers die in november grote hoeveelheden contant geld hebben aangenomen in ruil voor goud, zo schrijft de India Times. Afgelopen donderdag voerde de regering een gecoördineerde inval uit bij verschillende juweliers, waarbij in totaal 900 miljoen roepie (omgerekend €12,6 miljoen) aan contant geld en 100 kilo goud in beslag werd genomen.

Het geld bestond voor het grootste gedeelte uit ‘besmette’ 500 en 1.000 roepie biljetten, die alleen dit jaar nog bij de bank ingeleverd kunnen worden. De regering maakte haar plannen om de twee populairste bankbiljetten uit omloop te halen op 8 november bekend, toen alle ogen op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gericht waren.

Inval bij juweliers

De inval vond plaats in het juweliersdistrict van Madras, dat met ruim 4 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van India is. Vroeg in de ochtend deed de belastingdienst een inval bij verschillende juweliers, maar ook in woningen en in hotelkamers. In één hotelkamer werd maar liefst 70 kilo goud gevonden en in beslag genomen.

De juweliers worden door de Indiase belastingdienst verdacht van witwassen, door grote hoeveelheden contant geld aan te nemen voor goud. Of het contante geld legitiem verkregen is of dat het inderdaad om zwart geld gaat, dat moet nu nog onderzocht worden.

india-jewelers-cash

Grote hoeveelheid bankbiljetten en goud in beslag genomen bij Indiase juweliers

Run op goud

Volgens de India Bullion & Jewellers Association (IBJA) verkochten Indiase juweliers in de nacht van 8 op 9 december ongeveer 15 ton goud, een hoeveelheid die normaal in een week verkocht wordt. Sommige juweliers bleven de hele nacht open om goud te verkopen.

De meeste juweliers hielden zich aan de regels en weigerden de ongeldig verklaarde biljetten van 500 en 1.000 roepie, maar niet allemaal. De belastingdienst probeert nu alle juweliers op te sporen die deze bankbiljetten hebben aangenomen. Zo moeten juweliers nu verklaren hoeveel goud ze verkochten in de dagen na 8 november.

Volgens de Economic Times of India heeft de IBJA de belastingdienst verzocht een onderzoek in te stellen, omdat de juweliers die het geld wel accepteerden de branche als geheel in een slecht daglicht zouden zetten.

Contant geld aan banden

De Indiase regering heeft beperkingen opgelegd aan de hoeveelheid contant geld dat je mag inleveren bij de bank. Indiërs die veel contant geld hebben in de vorm van 500 en 1.000 roepie biljetten zoeken dus naar alternatieven om sneller van dit geld af te komen. Dat doen ze bijvoorbeeld door goud te kopen, maar ook door personeel of leveranciers alvast een paar maanden vooruit te betalen.

De biljetten van 500 en 1.000 roepie vertegenwoordigden meer dan 85% van de totale waarde van al het contante geld in India. In een economie die voor het grootste gedeelte op contant geld draait is dat een regelrechte ramp. Het tekort aan geld zorgt voor een opleving van alternatieven, zoals lokale geldsystemen op basis van schuldbewijzen. Ook vindt er op beperkte schaal inmiddels ruilhandel plaats.

Gerelateerd nieuws:


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.