Euro houdt winst kerstperiode vast; forse winst voor risicovolle activa

De markten waren in de kerstperiode zoals gewoonlijk dun en de handel deed de dollar geen goed: de munt ging in de laatste week van het jaar over de hele linie in de uitverkoop. In de eerste week van het jaar zagen we range bound-handel tussen het Britse pond, de euro en de Amerikaanse dollar, maar er was een opvallende rally van bijna elke belangrijke valuta van de opkomende markten.

Toenemend optimisme over een wereldwijde gesynchroniseerde versnelling van de economie zette beleggers ertoe aan risicovolle activa zoals risicodragend vermogen en grondstoffen op de kop te tikken, en dit steunde de meeste opkomende markten, onder aanvoering van de Latijns-Amerikaanse valuta’s in het algemeen en de Colombiaanse peso in het bijzonder.

Komende week staat er weinig nieuws op de agenda. De aandacht van de handelaren zal waarschijnlijk uitgaan naar de werkgelegenheidscijfers van de eurozone op dinsdag, de notulen van de decemberbijeenkomst van de ECB op donderdag en de consumenteninflatie in de VS die vrijdag wordt gepubliceerd. De jaarlijkse kerninflatie in de VS zit al 6 van de afgelopen 7 maanden vast op exact 1,7%. De consensus verwacht min of meer hetzelfde, dus een verandering in elke richting zou waarschijnlijk wat volatiliteit opleveren in de handel in de dollar. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Deze week kwam er ook niet veel macro-economisch nieuws uit de eurozone. Toch zou de publicatie van de notulen van de decemberbijeenkomst van de ECB een richtsnoer over de visie van de Raad moeten geven, waar dringend behoefte aan is.

Een oplossing voor de tweedeling tussen de sterke groei en de zwakke inflatie komt nog niet dichterbij. Vorige week stelde de kerninflatie de consensus opnieuw teleur: deze bleef voor de derde maand op rij onder de 1%. Wel bereikte de samengestelde PMI-index voor zakelijke activiteit weer het hoogste punt van de cyclus, maar dit heeft tot nu toe geen waarneembare invloed gehad op de kerninflatie.

Britse pond

Vorige week en deze week is er niet veel nieuws uit het Verenigd Koninkrijk, dus zal de handel in het Britse pond bepaald blijven worden door gebeurtenissen elders, waarbij de koers van de euro tegenover de dollar nauwlettend gevolgd zal worden. Een minimale opwaartse bijstelling van de samengestelde PMI-index voor zakelijke activiteit naar een heel sterke 58,1 lijkt te bevestigen dat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk meegevoerd zal worden in de gesynchroniseerde wereldwijde opleving, tenminste op korte termijn.

Tot eind januari zou er wat respijt moeten zijn van het nieuws over de Brexit. Dan zal een bijeenkomst van de Algemene Raad van de EU duidelijkheid geven over het mandaat van de Commissie voor vervolggesprekken. Woensdag worden de cijfers van de industriële productie van november gepubliceerd. Dit zou verdere aanwijzingen moeten opleveren over de staat van de Britse economie, waarbij de consensus nog eens een stevige groei verwacht.

Amerikaanse dollar

Het headline-cijfer van het Amerikaanse payroll report stelde wat teleur, maar de rest van het rapport was redelijk bemoedigend. De 148.000 nieuwe banen waren er iets minder dan verwacht, maar dat is waarschijnlijk een teken dat de VS volledige werkgelegenheid heeft bereikt en groei van de payroll in veel sectoren lastiger wordt.

Een positieve ontwikkeling op lange termijn is dat de arbeidsmarktparticipatie stabiel blijft, ondanks het ouder worden van de babyboomgeneratie. Al met al verandert het rapport het beeld van een krappe arbeidsmarkt in de VS, (vooralsnog) zonder oplopende loondruk, niet wezenlijk. 15.42.

Het inflatierapport dat vrijdag verschijnt, biedt deze week de belangrijkste gegevens. Een uptick van het huidige niveau van 1,7%, dat in het grootste deel van 2017 stand heeft gehouden, zou een materiële vergroting betekenen van de kans op vier volledige renteverhogingen door de Fed.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

 • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
 • Financiering van uw aankopen
 • Marktkennis en valutadiensten op maat
 • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
 • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Eén gedachte over “Euro houdt winst kerstperiode vast; forse winst voor risicovolle activa

 • 9 januari 2018 om 11:13
  Permalink

  Zoals nu bekend is heeft de E.C.B. forse verliezen geleden op de aankoop van bedrijfs-obligaties van het conglomeraat van Steinhoff uit Duitsland. Het fors speculatief verlies moet nu feitelijk afgeboekt worden ten koste van de belasting betaler.Het is een grof schandaal dat de €urocraten via de E.C.B. op de financiële markten gaan speculeren, waarbij de bevolking de verliezen moet opnemen.De vraag is of via belangen verstrengeling deze obligaties gekocht zijn, aangezien intern al lang bekend was dat het bedrijf er slecht voor stond. Er dient een onafhankelijk niet politiek,toezicht te komen op de E.C.B. Het kan niet zo zijn dat met drukpers geld junk-bonds van zombie bedrijven opgekocht worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.